Japonia şi Marea Britanie dezvoltă un motor pentru un avion de luptă. Rolls-Royce şi IHI Aircraft Corporation vor lua parte la proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ministerul japonez al Apărării, împreună cu o firmă din Regatul Unit, vor începe în ianuarie etapa iniţială de dezvoltare a motorului pentru o nouă aeronavă de luptă a Forţelor de Autoapărare ale Japoniei, care va înlocui avioanele multifuncţionale de vânătoare-bombardament F-2 aflate în funcţiune în prezent, conform canalului TV NHK.

Rolls-Royce va participa la proiect din partea britanică, iar corporaţia IHI din partea japoneză. Ministerul Apărării al Japoniei se aşteaptă ca prin cooperarea bilaterală să se diminueze costurile de dezvoltare şi să se accelereze procesul în sine de dezvoltare a tehnologiilor.

În proiectul de buget al apărării al Japoniei pentru anul viitor, aproximativ 85 de miliarde de yeni (750 de milioane de dolari) sunt alocaţi pentru proiectul de creare a unui motor pentru o nouă aeronavă de luptă.
Vechiul F-2 este o versiune modernizată a avionului american de vânătoare-bombardament F-16 şi a intrat pentru prima dată în dotarea Forţelor Aeriene Japoneze în 2000. Un total de 98 dintre aceste avioane au fost produse prin cooperarea dintre Mitsubishi Heavy Industries şi compania americană Lockheed Martin.

Mitsubishi Heavy Industries va conduce, de asemenea, dezvoltarea unui nou avion de luptă care să înlocuiască F-2 în anii 2030. Lockheed Martin va oferi asistenţă tehnică. Producţia noului avion este de aşteptat să înceapă în 2031 şi ar putea intra în funcţiune aproximativ în 2035. Costul întregului proiect, conform calculelor preliminare, se va ridica la 1,5 trilioane de yeni (14 miliarde de dolari).

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite