Salvatorii încă mai caută supravieţuitori printre ruine după explozia de la fabrica de îngrăşăminte din Texas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flăcările au cuprins şi casele aflate în apropierea fabricii de îngrăşăminte din oraşul texan West.
Flăcările au cuprins şi casele aflate în apropierea fabricii de îngrăşăminte din oraşul texan West.

Echipele de salvare au continuat să caute joi posibilii supravieţuitori printre ruinele caselor distruse de explozia fabricii de îngrăşăminte chimice dintr-un oraş din Texas. Primarul oraşului West a declarat că există cel puţin 14 morţi până în momentul  de faţă.

Tommy Muska, primarul oraşului West în care a avut loc deflagraţia, a făcut o declaraţie publică prin care anunţa că există cinci pompieri voluntari care sunt dispăruţi, însă echipele de salvare se tem că sunt morţi deja, informează agenţia de ştiri Reuters.

 „Autorităţile cercetează zona centimetru cu centimetru”, a spus joi Greg Abbott, procurorul general din Texas, care a vizitat oraşul West.

Explozia a cauzat moartea a cel puţin 14 persoane, în timp ce aţi 160 de oameni au fost răniţi, însă cauzele nu sunt cunoscute până în prezent. Autorităţile americane au susţinut că nu au descoperit dovezi de neglijenţă sau de nerespectare a condiţiilor de securitate.

 „Toate aceste necunoscute...sunt într-adevăr înfricoşătoare, nu ştim ce s-a întâmplat, cine mai este în viaţă, cine este rănit; aceasta este probabil cea mai mare problemă”, a spus Pat Lee, locuitoare a oraşului texan.

Poliţia a stabilit iniţial numărul morţilor până în 15 persoane, însă joi seara Jason Reyes, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Siguranţă Publică a declarat reporterilor că nu este cunoscut cu exactitate numărul victimelor, deşi există mai multe persoane decedate până acum.

Agenţi speciali din cadrul Consiliului de Securitate Chimică, agenţie federală însărcinată cu investigarea accidentelor chimice industriale, şi din partea Biroului privind Alcoolul, Tutunul, Armele de foc şi Explozibililor se află la locul deflagraţiei pentru cercetări.

Explozia a provocat un cutremur de 2,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului de Geologie din Statele Unite ale Americii.

Infernul din Texas

Pompierii au intervenit la locul incendiului şi s-au luptat cu flăcările, însă la numai 20 de minute de la sosirea ajutoarelor a avut loc explozia care a zguduit micul oraş texan West, de aproximativ 2.700 de locuitori..

Deflagraţia a distrus între 60 şi 80 de case, a afectat 50 de apartamente ale unui complex de locuinţe şi a lăsat în urmă un peisaj îngrozitor de ruine, clădiri înnegrite şi resturi arse.

Ofiţerii de poliţie au declarat că fabrica se afla în apropierea unui cartier foarte populat de oameni. „Este încă o situaţie foarte volatilă”, a declarat Matt Cawthon, oficial al poliţiei din districtul McLennan.

West Fertilizer Co este o fabrică de produse chimice care care vinde îngrăşământ fermierilor locali. Unitatea avea un depozit de 270 de tone de azotat de amoniu, dar şi alte produse chimice „extrem de periculoase”, potrivit unui raport al companiei depus la guvernul de stat.

Principalul pericol reprezentat de amoniacul anhidru, unul dintre cele mai solubile gaze în apă, este toxicitatea acestuia şi care a fost citat ca potenţială cauză a sinistrului accident, relatează AFP. 

Sub formă de gaz sau de lichid, el este foarte iritant pentru piele, ochi şi sistemul respiratoriu, iar contactul direct cu el poate provoca arsuri grave.

În trecut, Agenţia Federală de Protecţie a Mediului a sancţionat firma West Fertilizer Co cu o amendă de 2.300 de dolari în 2006, din cauză că nu avea pus în aplicare niciun plan de gestionare a riscurilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite