Reexaminare: sistemul antirachetă care va fi amplasat în România este foarte fragil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: AP
Foto: AP

Sistemul de interceptare antirachetă Standard Missile 3 (SM-3), pe care SUA îl vor instala în România, va distruge de fapt maxim două din 10 rachete, arată o analiză realizată de doi experţi americani. Datele oferite de Pentagon arată că scutul ar avea o eficienţă de 80%.

Pentagon a spus în septembrie 2009 că Standard Missile 3 (SM-3) a intereceptat în timpul testelor 84% din rachete.

Însă o reevaluare realizată de fostul consilier ştiinţific al Pentagonului, Theodore A. Postol, care în prezent lucrează la Massachusetts Institute of Technology (MIT), şi George N. Lewis, de la Universitatea Cornell, arată că:
 1. doar una-două din 10 rachete au fost interceptate, deci rata succesului este de fapt de 10-20%
 2. majoritatea rachetelor au fost deviate de la cursul lor şi nu distruse, aşa că scutul va funcţiona în cazul unei rachete normale, dar o bombă nucleară riscă să poată fi detonată

"Sistemul este foarte fragil şi subţire şi va intercepta ameninţările doar accidental, dacă o va face", a declarat Postol.

Agenţia pentru Apărarea Balistică, subordonată Pentagonului, susţine rezultatele testărilor oficiale ale sistemului SM-3, afirmând că analizele lui Theodore Postol şi George Lewis sunt total eronate. Casa Albă a refuzat să comenteze criticile referitoare la eficienţa sistemului SM-3.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat la 4 februarie 2010 amplasarea pe teritoriul României a unor interceptoare de rachetă de tip Standard Missile 3 (SM-3), în cadrul sistemului american de apărare antibalistică.

.

Cum funcţionează scutul

Sistemul de detecţie e compus dintr-o reţea de 21 de sateliţi, care au rolul de a monitoriza teritoriul presupus inamic, de a detecta din timp orice rachetă inamică şi de a-i stabili posibila traiectorie. Sistemul de localizare urmăreşte traiectoria rachetelor şi stabileşte  coordonatele. Datele de la sateliţi şi radare sunt transmise la un centru de comandă, care rimite coordonatele rachetei inamice către sistemul de distrugere.

.

Despre problema scutului din România:

Anunţul oficial al lui Traian Băsescu

Analiza lui Dan Dungaciu

Ce zice MAE

Implicaţiile politice şi tactice

Ce crede directorul SRI

Secretarul general NATO: "Rachetele iraniene Shahab-3 pot ajunge în România"

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite