„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă / SHUTTERSTOCK
FOTO Arhivă / SHUTTERSTOCK

Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

Vineri seara, o persoană cu acces la datele de conectare ale lui Q a postat pe 8kun, comunitatea anarhică unde Q a postat ultima dată în decembrie 2020.

„Să jucăm încă o dată?” este prima postare care marchează întoarcerea lui Q pe forum.

Mesajul a fost scris în acelaşi format criptic, ca mii de postări Q anterioare care au ajuns să fie numite „Q Drops” de către fani, care au dus la naşterea mişcării QAnon la sfârşitul anului 2017. Adepţii lui Q cred că mesajele explică lumea aşa cum este ea cu adevărat, orchestrată de o ocultă formată din pedofili care se închină la Satana şi care beau sânge de copil.

În discursul QAnon, Donald Trump a fost recrutat de armată pentru a candida la preşedinţie în 2016 pentru a înlătura „cabala” nefastă. Sectanţii QAnon aşteaptă „Furtuna” (The Storm), un eveniment în urma căruia duşmanii lui Trump, precum Hillary Clinton şi Barack Obama, vor fi executaţi la ordinele unui tribunal militar sau închişi în Guantanamo Bay.

Postarea Q a continuat cu încă două mesaje. Întrebat de ce a dispărut de mai bine de un an, el a scris: „Trebuia să se întâmple aşa”.

„Eşti gata să-ţi slujeşti din nou ţara?” Q a scris într-o altă postare. „Amintiţi-vă jurământul”.

În ciuda afirmaţiilor ridicole, QAnon a reuşit să devină o facţiune în cadrul Partidului Republican. Doi membri actuali ai Congresului, reprezentanţii Marjorie Taylor Greene (R-GA) şi Lauren Boebert (R-CO),  şi-au exprimat în trecut sprijinul pentru QAnon. Se aşteaptă ca mai mulţi susţinători Q să câştige un mandat până la jumătatea mandatului preşedintelui Biden.

Un sondaj din 2021 a constatat că principiile de bază ale QAnon sunt susţinute cu fervoare printre republicani, 15% dintre persoanele chestionate spunând că ele cred că lumea este condusă de o cabală pedofilă satanică.

Q a încetat să mai posteze pe 8kun în decembrie 2020, la scurt timp după înfrângerea electorală a lui Donald Trump de către Joe Biden. Ron Watkins, fostul administrator al forumului 8kun, care a fost adesea acuzat că este persoana reală din spatele contului Q, candidează în prezent pentru un loc în Arizona House.

Watkins, care a negat conexiunea cu personajul Q, nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta cu privire la întoarcerea lui Q. Nu este încă clar dacă noile postări semnate Q sunt menite să coincidă cu decizia de vineri a Curţii Supreme de a anula dreptul la avort, scrie The Daily Beast.

QAnon a câştigat sprijinul mai multor susţinători importanţi ai lui Trump, inclusiv a fostului consilier pentru securitate naţională Michael Flynn, actriţa Roseanne Barr şi avocaţii Lin Wood şi Sidney Powell. Un lider QAnon a organizat cu succes o coaliţie de candidaţi pentru postul de secretar de stat care ar putea câştiga în unele state.

Teoria conspiraţiei a inspirat acte de terorism şi crime multiple, dar şi revoltele de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite