Putin nu a fost de acord să retragă trupele din Herson, cum l-au sfătuit generalii săi, spun surse oficiale americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin a respins solicitarea comandanților militari de a permite retragerea trupelor din Herson, un oraș vital pentru ofensiva Moscovei, au declarat pentru NYT oficiali americani sub rezerva anonimatului.

Putin se implică în deciziile strategice privind războiul din Ucraina FOTO Getty Images
Putin se implică în deciziile strategice privind războiul din Ucraina FOTO Getty Images

În ultimele săptămâni, Putin s-a implicat activ în planificarea strategică a războiului, au mai dezvăluit aceștia.

Președintele rus a refuzat să dea ordinul de retragere a trupelor din Herson pentru că nu a dorit ca mișcarea să fie percepută ca o altă înfrângere umilitoare, după succesul contraofensivei ucrainene din nord-estul țării. Asta deși recent a devenit evident faptul că Moscova nu are suficiente trupe pentru a-și continua ofensiva, că suferă din cauza lipsei de armament de precizie și după ce nu a reușit să obțină superioritate aeriană de când a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

Oficiali americani la curent cu informații extrem de sensibile au declarat pentru NYT că Putin le-ar fi pus în vedere comandanților că deciziile strategice de pe front sunt responsabilitatea lui. Putin a acceptat unele recomandări din partea generalilor săi, inclusiv mobilizarea civililor, dar implicarea sa a suscitat tensiuni în rândul armatei ruse

Totodată, refuzul de a permite o retragere ordonată de-a lungul râului Nipru a dus la scăderea moralului în rândul trupelor rusești, care au fost în mare parte izolate de liniile de aprovizionare și se tem că ar putea fi lăsate în impas împotriva forțelor ucrainene.

Situația din Ucraina este în mod clar dinamică. Este prea devreme pentru o evaluare completă, dar este clar pentru mine că inițiativa strategică a trecut la ucraineni", a declarat vineri, într-un interviu, generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Întrunit al SUA.

Dezacordurile cu privire la liniile de luptă din Herson reflectă cât este de important războiul din sudul Ucrainei pentru ambele părți, au declarat oficialii americani. În ciuda avansurilor recente ale Ucrainei în nord-est, zona din jurul Herson este un teatru critic în război, cu implicații strategice profunde pentru Kiev și Moscova.

Trupele ruse, amenințate în sud

Unii oficiali americani au declarat că în perioada următoare prevăd o situație complicată pentru armata rusă în teatrul de sud. Un oficial american de rang înalt a declarat săptămâna aceasta că Ucraina este pe cale să repete în sud câștigurile pe care forțele sale le-au reușit în timpul contraofensivei fulger în nord-est, la începutul acestei luni. Dacă Ucraina împinge forțele rusești și mai departe, podul terestru către Crimeea, obținut cu atâtea eforturi de Putin, ar putea fi în cele din urmă amenințat, au observat oficialii americani.

După ce Putin le-a ordonat comandanților săi să continue lupta în Herson, armata rusă a încercat să oprească înaintarea ucrainenilor - săptămâna trecută, rușii au aruncat în aer un baraj pe râul Inhuleț pentru a îngreuna contraofensiva actuală.

Doar că, în urma loviturilor ucrainene, care au aruncat în aer trecerile peste râul Dnipro, trupele rusești au fost izolate de liniile de aprovizionare, fiind nevoite să construiască poduri de pontoane doar pentru a le vedea distruse din nou de artileria ucraineană. "Au unități acolo care, dacă ucrainenii vor străpunge liniile, vor fi izolate și înconjurate", a declarat Seth G. Jones, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Strategia de război, decisă de Putin

Pe de altă parte, retragerea dincolo de râul Nipru ar permite probabil comandanților ruși să mențină linia din sud cu mai puține trupe, dându-le posibilitatea să redistribuie forțele din Herson în alte zone - fie pentru a riposta în fața contraofensivei din Harkov în nord-est, fie consolidând liniile defensive în regiunea Donbas din est sau chiar deschizând un nou front în sud.

Doar că Putin le-ar fi spus generalilor săi că el este cel ce va decide strategia.

În acest război a existat o neconcordanță constantă între obiectivele politice ale lui Putin și mijloacele militare pentru a le atinge. În punctele importante de decizie, Putin a tergiversat, refuzând să recunoască realitatea, până când opțiunile au devenit tot mai rele”, a comentat Michael Kofman, director de studii despre Rusia la CNA, un institut de cercetare în domeniul apărării din Arlington, Virginia.

Retragerea forțelor rusești dincolo de râul Nipru ar fi, de asemenea, o replică dură la referendumul organizat acolo de autoritățile instalate de Moscova cu privire la alipirea la Federația Rusă.

Chiar dacă strategia lui Putin este evitarea altor retrageri, ofițerii ruși înșiși nu reușesc să cadă de acord cu privire la modul în care să răspundă la contraofensivele ucrainene. Unii dintre ei sunt de părere că ar trebui să riposteze puternic la instrucțiunile liderului rus înainte ca ucrainenii să reușească să străpungă liniile lor defensive actuale. Alții sunt convinși că pot duce la bun sfârșit ordinele lui Putin.

Rusia a continuat să se concentreze asupra sudului, în ciuda progreselor ucrainene la est de Harkov. În timp ce Moscova a trimis unele întăriri pe pozițiile din nord-est, aflate în dificultate, cea mai mare parte a zecilor de mii de soldați pe care Rusia i-a trimis în sud, în zona Herson - inclusiv unele dintre cele mai bune forțe de luptă ale sale - rămân pe poziții.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite