Procesul lui Ghislaine Maxwell. Mărturia asistentei personale: „A fost distractiv”. Ce spune despre „Jane”, una din victimele cuplului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeffrey Epstein si Ghislaine Maxwell FOTO EPA-EFE
Jeffrey Epstein si Ghislaine Maxwell FOTO EPA-EFE

Avocaţii apărării angajaţi de Ghislaine Maxwell, asociata miliardarului defunct Jeffrey Epstein, şi-au lansat apărarea chemând-o să depună mărturie pe asistenta personală a acesteia, care iniţial a dorit să ofere depoziţie sub un pseudonim, solicitare care i-a fost refuzată.

Procesul care a început luna aceasta se anunţă mai scurt decât era anticipat, intrându-se în fazele pledoariilor finale, în condiţiile în care cel mai probabil Maxwell nu va vorbi pentru a se apăra, întrucât starea sa psihologică „e prea fragilă”, după cum a spus purtătorul său de cuvânt.

Arestată în iulie 2020 în Anglia şi încarcerată de atunci la un penitenciar din Brooklyn, New York, Ghislaine Maxwell a pledat nevinovată la toate cele şase capete de acuzare, între care recrutare, trafic şi abuz sexual asupra a patru minore în anii 1990 şi 2000. Cele patru victime au descris la proces că au fost instruite de Maxwell cum să-l satisfacă sexual pe Epstein, participând ea însăşi sau fiind prezentă la unele abuzuri.

Echipa apărării mizează pe argumentul că aceasta este doar un ţap ispăşitor, fiind judecată în lipsa sau în locul lui Jeffrey Epstein care s-a sinucis în închisoare în 2019 în timp ce-şi aştepta procesul.

Joi, fosta asistentă personală a lui Ghislaine Maxwell - fosta iubita miliardarului defunct Jeffrey Epstein care i-a devenit asociată şi complice în reţeaua de recrutare şi abuz a unor minore încă din anii 1990 - a fost primul martor al apărării, declarând că nu a observat „niciodată” vreun abuz şi că a fost „distractiv” să lucreze pentru Maxwell.

Cimberly Espinosa, 55 de ani, a lucrat pentru Maxwell între 1996 şi 2002.

„Am respectat-o şi am admirat-o foarte mult. Am învăţat enorm de la ea. Cariera mea i se datorează. M-a tratat corect şi a fost distractiv să fiu angajata ei. Era exigentă, cerea ca sarcinile să fie îndeplinite rapid, eventual ieri”.

Espinosa spune că a crezut că Epstein şi Maxwell formează un cuplu pentru că se tachinau şi păreau să flirteze unul cu celălalt.

Ea a spus că a rezervat adesea masaje pentru ei în cartierul SoHo din Manhattan şi că ea însăşi a primit cadou unul.

Espinosa a declarat că a întâlnit-o pe „Jane”, prima victimă care a depus mărturie împotriva lui Maxwell, de mai multe ori şi a vorbit inclusiv cu mama acesteia.

Jane a povestit instanţei, printre altele, că avea 14 ani când Maxwell a ademenit-o să facă sex cu Epstein şi în scurt timp lua parte la orgii alături de Maxwell şi Epstein la locuinţele lor somptuoase din Palm Beach, Florida şi New York, dar şi la ferma din New Mexico.

Espinosa a mai dezvăluit că mama lui Jane i-a spus că Epstein este naşul fiicei ei iar ea a crezut că Jane are 18 ani. Totodată, a insistat că nu i-a văzut niciodată pe Epstein sau pe Maxwell comportându-se inadecvat cu ea.

„Am crezut că este o relaţie iubitoare”, a spus Espinosa.

În ceea ce pare a fi o încercare de a submina credibilitatea celor patru victime în jurul cărora se derulează procesul, apărarea s-a folosit de mărturia psihologului specializat în memorie Elizabeth Loftus.

„Când cineva este expus la dezinformări despre un incident, le va internaliza astfel încât acele amintiri devin inexacte şi le adoptă ca parte din propria sa memorie”, a explicat Loftus, profesor la Universitatea din California, Irvine, care a declarat instanţe că a fost consultant inclusiv pentru CIA şi FBI. Ea a depus, de asemenea, mărturie la procesul pentru viol al lui Harvey Weinstein din 2020.

Memoria „nu funcţionează ca un dispozitiv de înregistrare”, a spus ea.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite