Poliţia din Utah a împuşcat un adolescent de 13 ani cu autism, rănindu-l grav, după ce a fost chemată pentru o intervenţie de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un adolescent cu autism a fost împuşcat de mai multe ori de poliţia din Salt Lake -Utah FOTO captură
Un adolescent cu autism a fost împuşcat de mai multe ori de poliţia din Salt Lake -Utah FOTO captură

Un băiat de 13 ani cu autism a fost împuşcat de mai multe ori de poliţişti chemaţi în ajutor de mama băiatului după ce a acesta a făcut o criză. Adolescentul este in spital cu răni la umăr, glezne, în regiunea intestinelor şi a vezicii urinare, relatează The Guardian.

Ofiţerii au fost chemaţi de mama băiatului la locuinţa lor din Salt Lake City, statul american Utah , după ce adolescentul suferind de sindromul Asperger a făcut o criză puternică de „anxietate de separare” prilejuită de întoarcerea la serviciu a acesteia, în urma unei pauze de un an.

„Le-am spus: este neînarmat, nu are nimic asupra lui, ci doar face crize de furie şi începe să strige şi să urle. E un copil, vrea doar să obţină atenţie, nu ştie cum să-şi stăpânească emoţiile”, a povestit Golda Barton pentru KUTV, subliniind că vrea să înţeleagă de ce poliţia a intervenit în acest fel.

„Se presupune că trebuie să fie capabili să detensioneze situaţia prin folosirea unei forţe minime”. 

Dar ofiţerii au intrat pe uşa din faţă şi în mai puţin de cinci minute au început să strige „jos la pământ”, ca apoi să tragă mai multe focuri de armă.

„Este un copil. De ce nu au încercat să-l imobilizeze? Este ca un copil mic. Are probleme mentale”, a povestit femeia.

Duminică la o conferinţă de presă un reprezentat al poliţiei din Salt Lake City a precizat că ofiţerii au intervenit în cazul unui minor care traversa o criză mintală şi au acţionat pentru că băiatul a „proferat ameninţări la adresa unor oameni cu o armă”. Poliţia a confirmat însă că nu s-a găsit nicio armă la locul intervenţiei, potrivit The Guardian. Potrivit presei locale, mai multe clarificări urmează să fie făcute după analizarea înregistrărilor de pe camerele de corp.

Primarul oraşului Salt Lake a transmis într-un comunicat că ancheta va fi una rapidă.

„Indiferent de circumstanţe, ce s-a întâmplat vineri este o tragedie şi mă aştept ca investigaţia să fie gestionată prompt şi transparent în interesul tuturor celor implicaţi”, a spus aceasta.

Organizaţia Neurodiverse Utah a transmis: „Poliţia a fost chemată pentru că a fost necesar ajutorul ei, dar a făcut doar mai mult rău în măsura în care ofiţerii SLPD s-au aşteptat ca un băiat de 13 ani aflat în mijlocul unei crize mintale să se poarte mai calm şi mai aşezat decât ofiţeri adulţi instruiţi”.

Mama băiatului a lansat o strângere de fonduri pentru facturile medicale. Ea spune că adolescentul are preocupări conform vârstei sale şi îi plac jocurile video, maşinile de teren şi skateboardingul.

„De ce nu au folosit un taser? De ce nu l-au împuşcat cu gloanţe de cauciuc? Sunteţi nişte ofiţeri de poliţie solizi şi aveţi o grămadă de resurse. Pe bune. Lăsaţi-mă că nu ţine ”.

De mai multe luni SUA se confruntă cu proteste contra brutalităţii poliţiei după moartea unor civili neînarmaţi în arestul poliţiei, mai ales a unor persoane de culoare.

Recent proteste au izbucnit în Rochester, New York, după ce au fost publicate imagini de pe camere de corp ale poliţiştilor care în luna martie au răspuns unui apel în privinţa unei persoane ce traversa o criză mintală. Poliţiştii l-au arestat pe Daniel Prude, un bărbat de culoare în vârstă de 29 de ani, punându-i o pungă anti-scuipat în cap. Acesta a murit asfixiat.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite