Planul unui activist afroamerican care a pus mâna pe una dintre cele mai mari organizaţii neonaziste din Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activistul James Stern (în imagine) a preluat conducerea Mişcării Naţional Socialiste, una dintre cele mai mari organizaţii neonaziste din Statele Unite FOTO Twitter/James Hart Stern
Activistul James Stern (în imagine) a preluat conducerea Mişcării Naţional Socialiste, una dintre cele mai mari organizaţii neonaziste din Statele Unite FOTO Twitter/James Hart Stern

Una dintre cele mai mari grupări neonaziste din Statele Unite este pe cale de desfiinţare după ajungerea ei pe mâinile unui activist afroamerican.

Mişcarea Naţional Socialistă (NSM), o organizaţie neonazistă din Detroit (Michigan), considerată una dintre cele mai mari de acest tip din Statele Unite, are un nou lider.

După 25 de ani de conducere, măcinat de probleme cu legea, Jeff Schoep a decis să numească pe altcineva în locul lui.

Însă, total neaşteptat, alesul său este un activist afroamerican. Este vorba de James Stern, care a mai reuşit să se apropie de un cunoscut lider neonazist, şi anume Edgar Ray Killen, şi să-i preia activele.

Potrivit CBS News, Stern plănuia de doi ani încoace să pună mâna pe organizaţia lui Schoep.

Neonazistul american Jeff Schoep FOTO Flickr

Jeff Schoep (în centrul imaginii) luând cuvântul la o acţiune a NSM FOTO Flickr

El a câştigat încrederea fostului lider al NSM pe fondul unor dispute ideologice în cadrul organizaţiei sale şi problemelor rezultate în urma violenţelor de la Charlottesville (Virginia), din 11 -12 august 2017.

În timp ce Stern spune că Schoep a luat legătura cu el în 2014 pentru a-i pune întrebări despre relaţia sa cu Killen, decedat în 2018, neonazistul susţine contrariul. Stern s-a cunoscut cu Killen în 2014, pe când efectuau pedepse cu închisoarea în Mississippi. Indiferent de cine are dreptate, Stern şi Schoep au întreţinut o relaţie ciudată în care discutau despre politică, istorie sau rasă, notează El Pais, citat de Agerpres în pagina electronică. Schimbarea la conducerea NSM a survenit în ianuarie, după ce Schoep i-a mărturisit lui Stern temerile avute în legătură cu litigiul Charlottesville, iar acesta din urmă s-a oferit să preia „cartoful fierbinte“.

„Ştia că avea membrii cei mai vulnerabili şi mai imprevizibili din câţi avusese vreodată organizaţia. Şi-a dat seama că cineva va comite până la urmă o infracţiune gravă şi că el va fi făcut răspunzător“, a explicat noul lider al NSM într-un interviu publicat vineri de The Washington Post.

Contactat de The Associated Press, Schoep a recunoscut că s-a înşelat în privinţa lui Stern.

„El are această bucată de hârtie, dar nici vorbă să fie recunoscut drept lider al Mişcării Naţional Socialiste“, a spus el.

Stern îşi exercită deja atribuţiile de lider. El a prezentat joi o moţiune privind tragedia de la Charlottesville în care recunoaşte vinovăţia NSM.

Odată cu încheierea procesului în acest caz, el intenţionează să transforme pagina de internet a organizaţiei într-o platformă de educaţie pe tema Holocaustului, notează El Pais, potrivit Agerpres.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite