Obama închide centrul de detenţie Guantanamo. Deţinuţii vor fi aduşi în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Închisoarea de la Guantanamo
Închisoarea de la Guantanamo

Preşedintele SUA, Barack Obama, a trimis marţi Congresului un plan de închidere a penitenciarului din baza militară Guantanamo Bay (cuba). Pentru detinuti acolo există 13 locaţii posibile pe teritoriu american, au spus oficiali din administraţia Obama.

Preşedintele american Barack Obama a prezentat marţi, în Congres, planul pentru închiderea controversatului centru de detenţie de la Guantanamo, plan ce va permite economii de 180 de milioane de dolari anual.

 Planul se concentrează pe aducerea în penitenciare de pe teritoriul Statelor Unite a 30-60 de suspecţi de la Guantanamo consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi.

 "De mulţi ani este clar că existenţa penitenciarului de la Guantanamo nu este favorabilă securităţii naţionale, ci o subminează", a declarat Barack Obama.

"Existenţa penitenciarului militar de la Guantanamo este contraproductivă în combaterea terorismului, pentru că teroriştii se folosesc de acest lucru în scop propagandist", a spus preşedintele SUA.

"În plus, menţinerea acestui penitenciar intră în contradicţie cu valorile noastre. Este percepută ca o pată pe palmaresul nostru în menţinerea celor mai înalte standarde în materie de drepturile omului", a spus Barack Obama.

"Trebuie să încheiem acest capitol al istoriei ţării noastre. Este vorba de una din lecţiile învăţate după atentatele din 11 septembrie 2001", a subliniat preşedintele Statelor Unite.

Costul inchiderii inchisorii si transferului detinutilor va fi intre 290 si 475 mil. dolari, a declarat reporterilor un oficial.

Operarea centrului de detenţie de la Guantanamo îi costă anual pe contribuabilii american 445 de milioane de dolari.

Preşedintele american Barack Obama încearcă de ani de zile să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo, însă Congresul s-a opus întotdeauna acestei măsuri. Ei au argumentat că deţinuţii reprezintă un pericol pentru securitatea Statelor Unite.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite