New Yorkul a aprobat transformarea cadavrelor umane în compost

0
Publicat:

New Yorkul a devenit cel mai recent stat american care permite transformarea cadavrelor umane în compost, relatează BBC.

Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislației. FOTO: Profimedia (Arhivă)
Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislației. FOTO: Profimedia (Arhivă)

O persoană își poate transforma corpul în pământ după ce moare și este văzută ca o alternativă ecologică la înmormântare sau incinerare. 

Cunoscută și sub numele de „reducere organică naturală", această practică presupune descompunerea cadavrului timp de mai multe săptămâni după ce este închis într-un container special. 

În anul 2019, Washington a fost primul stat american care a legalizat această procedură. Ulterior, procedura a fost legalizată și de Colorado, Oregon, Vermont și California. 

New Yorkul este, prin urmare, al șaselea stat care permite transformarea cadavrelor umane în compost, după ce sâmbătă procedura a fost aprobată de Kathy Hochul, guvernatorul democrat al statului. Procesul se desfășoară în instalații speciale supraterane. 

 Un cadavru este pus într-un recipient închis împreună cu materiale selecționate, cum ar fi așchii de lemn, lucernă și paie, și se descompune treptat sub acțiunea microbilor. 

După circa o lună și un proces de încălzire cei dragi primesc pământul rezultat. Acesta poate fi utilizat la plantarea de flori, legume sau copaci.  O firmă americană, Recompose, a afirmat că serviciul său poate economisi o tonă de carbon în comparație cu o incinerare sau o înmormântare tradițională. 

Emisiile de dioxid de carbon contribuie în mare măsură la schimbările climatice. În plus, înmormântările tradiționale care implică un sicriu consumă lemn, pământ și alte resurse naturale. 

 Susținătorii transformării cadavrelor umane în compost spun că nu este doar o opțiune mai ecologică, ci și una mai practică în orașele în care terenul pentru cimitire este limitat. 

Aprobarea procesului în New York a fost „un pas uriaș pentru îngrijirea ecologică a morților la nivel național", a afirmat un furnizor din Washington, Return Home, pentru New York Post. 

 Însă, pentru unii, există întrebări etice cu privire la ceea ce se întâmplă cu solul care rezultă în urma compostării. 

Episcopii catolici din statul New York s-ar fi opus legislației, susținând că trupurile umane nu ar trebui tratate ca „deșeuri menajere"

Totodată, au fost exprimate îngrijorări cu privire la costul compostării. Însă firma Recompose, a cărei instalație din Seattle este una dintre primele din lume, susține că taxa sa de 7.000 de dolari este „comparabilă" cu opțiunile rivale. 

În anul 2021, suma medie în SUA pentru o înmormântare tradițională a fost de 7.848 de dolari, respectiv 6.971 de dolari în cazul incinerării, conform Asociației Naționale a Directorilor de Funeralii (NFDA). 

 Compostarea umană este deja legală pe întreg teritoriul Suediei. Iar înmormântările naturale, în care un corp este îngropat fără sicriu sau cu un sicriu biodegradabil, sunt permise în Marea Britanie. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite