Mărturiile supravieţuitorilor: o femeie a înfruntat tornada pentru a-şi salva câinele. Acesta a scăpat nevătămat, ea are faţa sfâşiată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun locuitor din cartierul Moore, situat la periferia oraşului american Oklahoma City (sud), nu şi-a imaginat forţa devastoare a tornadei, luni după-amiaza, când alarmele au anunţat apropierea acesteia, cu toate că sunt obişnuiţi cu asemenea fenomene meteorologice, relatează AFP.

Bilanţul tornadei care a devastat luni o suburbie a Oklahoma City ar putea ajunge la 91 de morţi, potrivit unui calcul neoficial. Un coşmar despre care supravieţuitorii relatează speriaţi pentru posturile de televiziune americane.

Cu chipul sfâşiat, o femeie cu prenumele Elizabeth explică pentru KFOR TV cum a accelerat pe autostradă pentru a încerca să se întoarcă acasă şi să-şi salveze câinele Ginger.

Odată ajunsă acasă, ea a sărit în cadă cu animalul, protejându-se cu perne când tornada a spart ferestrele, după care s-a trezit sub dărâmăturile propriei case. "Nu pot să cred că am supravieţuit", constată ea, ţinându-l în lesă pe Ginger, nevătămat.

Lando Hyde, care lucrează la o herghelie, s-a gândit, de asemenea, înainte de toate, la animalele sale, alergând să elibereze mai mulţi cai, după care s-a adăpostit în grajd. Boxele au fost distruse de o camionetă ridicată de rafalele de vânt, povesteşte el, adăugând că "zgomotul era insuportabil şi se vedeau lucruri zburând peste tot".

Chiar şi meteorologii au rămas surprinşi de puterea tornadei, a cărei forţă a depăşit nivelul maxim 5, pe scara pe care se măsoară uraganele. Tornada a distrus cel puţin două şcoli, între care Plaza Towers, unde cel puţin şapte copii au murit, potrivit CNN.

Brady, un elev de clasa a şasea, a relatat pentru CNN cum el şi prietenii săi au fost puşi la adăpost în baie de către profesori, după care au fost evacuaţi în grabă din cauza unei probabile scurgeri de gaze.

Aproape imediat după trecerea tornadei, echipajele de salvare s-au deplasat la faţa locului. Locuitorii mergeau printre dărâmături pentru a găsi eventuali supravieţuitori în casele distruse.

Joe Jolly, un locuitor din Moore, a anunţat pentru postul public de radio NPR că vecinătatea sa pare "o zonă de război". "Eu nu mai am casă. (...) Mă aflu în continuare în stare de şoc. A fost intens, nu ştiu ce să zic, a fost teribil", a spus el.

"Când m-am întors, am realizat că nu mai exista nimic din casa mea", a declarat o femeie pentru CNN.

"Faţada este încă în picioare, dar partea din spate s-a dus. Baia este intactă. Am pierdut animale. Am pierdut totul", deplânge ea, înainte să concluzioneze că "familia mea şi cu mine suntem bine şi vom ieşi din asta... Dar totul s-a dus".

Steve Wilkerson şi-a pierdut casa, dar s-a declarat fericit că familia sa a supravieţuit.

"Voi reconstrui totul. Trebuie să mergem mai departe. Vreau doar să suspin şi să plâng, dar trebuie să fim puternici şi să continuăm", spune el pentru CNN.

Statul Oklahoma din Midwestul american se află în "Tornado Alley", o regiune vastă între South Dakota şi Texas, afectată frecvent de tornade, dar care trec rareori prin zone locuite, aşa cum s-a întâmplat luni.

În 1999, o tornadă a traversat aceeaşi periferie din Oklahoma, soldându-se cu 44 de morţi.

Reuniunea emoţionantă dintre o supravieţuitoare a tornadei din SUA şi căţelul pe care îl credea mort

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite