Marina americană s-a dotat cu 4.000 de rachete capabile să transporte încărcătură nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Navale ale SUA au primit un lot de 4.000 de rachete de croazieră Tomahawk Block IV, capabile să transporte încărcătură nucleară, relatează presa americană.

Rachetele Tomahawk sunt atent urmărite de Rusia, unde există suspiciuni că ar putea fi montate inclusiv la Deveselu.

Tomahawk Block IV, dezvoltată de Raytheon, poate zbura timp de câteva ore, să-şi schimbe direcţia instantaneu la comandă şi să lovească cu precizie.

Viteza de deplasare este de 880 de kilometri pe oră, iar zona de acţiune este cuprinsă între 1.600 şi 2.400 de kilometri, cu  o precizie de 5-10 metri.

Această rachetă poate fi lansată de pe nave sau submarine, notează Defense News..

Rachetele Tomahwak au fost folosite pentru prima oară în Războiul din Golf, în 1991.

Statul Major rus urmăreşte cu atenţie dezvoltarea rachetelor Tomhawk, exprimându-şi îngrijorările că SUA ar putea lansa împotriva Rusiei un atac nuclear surpriză de la bazele scutului antirachetă american care încercuiesc teritoriul rusesc, inclusiv de la Deveselu.

„Prezenţa elementelor antibalistice în baze din Europa, la bordul unor nave militare aflate în mări şi oceane situate în apropierea Rusiei creează capabilităţi ofensive puternice, menţinute secrete, pentru lansarea unor atacuri rapide cu rachete nucleare împotriva Rusiei“, a declarat în aprilie general-locotenentul Viktor Poznihir.

„Sistemul din Europa include instalaţii de tip Aegis Ashore, montate în România, un sistem similar urmând să devină funcţional în Polonia în 2018. În baza din România au fost montate rampe de lansare universale, de unde este posibil să fie lansate şi rachete Tomahawk. Toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei vor ajunge în raza de acţiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din Polonia, în cazul în care acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră Tomahawk“, a declarat la rândul său, tot în aprilie, şeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite