FOTO Împuşcarea mortală a unui tânăr afro-american de poliţişti a generat proteste în mai multe oraşe din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatari care încearcă să împiedice vandalizarea unui magazin din Ferguson, Missouri, orăşelul american unde a fost împuşcat mortal adolescentul de culoare FOTO Reuters
Protestatari care încearcă să împiedice vandalizarea unui magazin din Ferguson, Missouri, orăşelul american unde a fost împuşcat mortal adolescentul de culoare FOTO Reuters

200 de protestatari s-au confruntat cu poliţia, sâmbătă dimineaţa, în oraşul american Ferguson (Missouri), ca urmare a dezvăluirilor privind cazul adolescentului de culoare care a fost împuşcat mortal de poliţişti la începutul săptămânii. Poliţia susţine că tânărul de culoare a fost implicat într-un jaf în ziua în care a fost ucis.

Confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari au avut loc sâmbătă dimineaţa în oraşul american Ferguson, după ce sute de afro-americani au ieşit în stradă în semn de nemulţumire pentru uciderea lui Michael Brown, un adolescent de culoare, într-o acţiune a poliţiei, la începutul săptămânii. Mai multe magazine au fost jefuite în timpul protestelor, printre unităţile distruse distruse numărându-se şi „Field  Beauty Supply“ şi „Ferguson Market and Liquor“, locul de unde se presupune că tânărul de 18 ani ucis ar fi furat o cutie de trabucuri, cu doar câteva momente înainte de a fi împuşcat de ofiţerul de poliţie Darren Wilson, informează publicaţia locală „St. Louis Post-Dispatch“.

Totuşi, alţi protestatari s-au aliniat în faţa magazinelor distruse, împiedicând jefuitorii să se reîntoarcă. Au fost distruse maşini şi geamuri ale magazinelor, iar cel puţin o staţie de autobuz a fost vandalizată.

„Unii oameni din mulţime au început să arunce cu pietre şi alte obiecte dure în poliţie. Am folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, dar n-am făcut nicio arestare“, declară căpitanul de poliţie statală Ron Johnson. Potrivit poliţiei, un ofiţer a fost rănit, dar nu a fost făcută publică gravitatea rănilor suferite de omul legii. Niciunul dintre protestatari nu a fost rănit.

Indivizi mascati atacand magazinul universal din Ferguson Missouri FOTO Reuters

Indivizi mascaţi care atacă magazinul în faţa căruia a fost împuşcat Michael Brown FOTO Reuters

Poliţia a dat publicităţii noi informaţii cu privire la împuşcarea adolescentului de culoare

Protestatarii ar fi ieşit în stradă după ce şeful Poliţiei din Ferguson, Thomas Jackson, a dat publicităţii noi informaţii privind împuşcarea mortală a adolescentului de culoare. Potrivit declaraţiilor lui Jackson, Michael Brown era suspectat că ar fi fost implicat în atacul armat comis într-un magazin universal şi că ar fi furat o cutie de trabucuri în valoare de 48,99 dolari (36,56 euro).

„Brown şi prietenul său au fost opriţi sâmbăta trecută pentru că circulau pe mijlocul străzii, împiedicând traficul maşinilor“, a declarat Jackson. Şeful Poliţiei spune că ofiţerul Wilson (cel care l-a împuşcat mortal pe Brown) a ajuns în zonă ca urmare a unui apel la urgenţă care raporta jaful. „Un dispecer a oferit o descriere a suspectului, iar Wilson s-a întâlnit cu Brown la câteva minute înainte de apariţia unui alt ofiţer“, continuă Jackson.

Sunt indignată. Nu pot să cred că aceasta este tactica pe care o folosesc. Aduc în discuţie un jaf pentru a da vina pe victimă, că ea ar fi cauzat tot acest haos“, a declarat revoltată Laura Keys, o localnică în vârstă de 50 de ani, pentru publicaţia „The St. Louis Post-Dispatch“.

Dorian Johnson, prietenul care îl însoţea pe Brown în momentul în care a fost împuşcat, ar fi confirmat faptul că el şi Brown au luat parte la furtul trabucurilor din magazin. Însă poliţia a determinat că Johnson nu a fost implicat în jaf şi nu îl va pune sub acuzare, anunţă şeful Poliţiei din Ferguson.

Şeful investigaţiilor este un fost protestatar

Căpitanul Ron Johnson este şi el de culoare, precizează „Fox News“, şi a fost desemnat de guvernator să conducă ancheta privind împuşcarea mortală a lui Michael Brown. Ron Johnson a crescut pe lângă oraşul Ferguson şi acum este responsabil de regiunea care include şi districtul St. Louis (din care face parte Ferguson, n.r.). 

Ron Johnson a făcut parte dintre protestatarii care au mărşăluit, joi, împotriva abuzului poliţiei asupra cetăţenilor de culoare, fiind însoţit şi de alţi ofiţeri. „Noi suntem aici să servim şi să protejăm cetăţenii. Nu suntem aici să instaurăm frica“, declara, joi, Ron Johnson.

Potrivit presei locale, incidentul scoate în evidenţă existenţa unor tensiuni rasiale între poliţia locală majoritar albă şi locuitorii unui oraş cu populaţie majoritară de culoare. „Îmi este frică pentru fiii mei. Ei cresc, iar eu nu ştiu ce să le spun despre poliţie. Nu ştiu dacă oamenii legii pot fi chemaţi când eşti în pericol, pentru că ei nu ne protejează“, declara o mamă îngrijorată.


Citeşte şi:

Violenţe în SUA, după ce un adolescent de culoare a fost împuşcat mortal de poliţie. FBI a deschis o anchetă

FBI a deschis luni o anchetă în urma uciderii unui tânăr de culoare, împuşcat de către un poliţist, la Ferguson (Missouri), în centrul Statelor Unite, un incident care a avut loc în circumstanţe controversate şi care a provocat revolte şi mobilizarea comunităţii de culoare, relatează AFP.

Barack Obama face apel la calm după împuşcarea mortală a unui adolescent de culoare de către poliţie

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a lansat un apel la calm, îndemnând forţele de ordine să aibă o atitudine reţinută în oraşul Ferguson (statul Missouri), unde un poliţist a împuşcat mortal un adolescent de culoare.

Un alt tânăr de culoare ucis de poliţie. Protestele se extind în SUA

Un tânăr de culoare, prezentat ca suferind de boli mintale, a fost ucis de poliţie la începutul săptămânii la Los Angeles, la scurt timp după moartea unui alt adolescent de culoare la Ferguson, în Missouri (centrul SUA), relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite