FOTO Cine este femeia care a realizat cea mai populară fotografie din istoria rețelelor sociale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victoria lui Barack Obama în alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii a făcut înconjurul lumii, dar mai mult decât atât o fotografie a fost vedeta momentului: președintele își îmbrățișa soția. Rapid, poza a devenit cea mai populară din istorie pe Twitter și pe Facebook.

Jurnaliștii de la Gizmodo au căutat fotograful din spatele acestei reușite din era internetului și au dat peste Scout Tufankjian, autoarea fotografiei realizată pe 15 august în Ohio. Ea și-a spus povestea personală, dar și pe cea a fotografiei.

Scout este fotograf profesionist de aproape 13 ani. După cum mărturisește pentru Gizmodo, Scout a început să pozeze în Irlanda de Nord, pe când avea 18 ani și a vrut să se ducă undeva unde se vorbește engleza, dar e un loc mai ieftin decât Londra. De atunci, ea a fost pe teren la Revoluția Egipteană, cutremurul din Haiti sau a doua Intifadă.

image

Una dintre miile de fotografii pe care le-a realizat Scout în timpul campaniei din 2008 a lui Barack Obama

Cum a ajuns să-l urmărească pe Obama

Tufankjian îl urmărește pe Barack Obama din 2006, când a fost trimisă în statul New Hampshire. Ce se întâmpla acolo? Era o sesiune de autografe cu un tânăr senator din Illinois. Senatorul era evident Barack Obama. Iar de atunci, a hotărât să-i urmărească parcursul timp de doi ani jumătate, până când ascensiunea s-a terminat cu ajungerea lui la Casa Albă. „Cu puțin noroc am ajuns singurul fotojurnalist care a acoperit întreaga campanie electorală a lui Obama din 2008", mărturisește Scout.

Din acest demers a ieșit o carte: „Yes We Can: Barack Obama's History-Making Presidential Campaign", care poate fi găsită pe magazinul virtual Amazon.

A venit anul 2012. O nouă campanie electorală. În august, Scout a început să-l urmărească din nou pe Obama, de data aceasta fiind chemată chiar de staff-ul acestuia, care deja o cunoșteau după experiența de acum patru ani.

image

Scout Tufankjian, fotografa lui Barack Obama

Cum s-a scris istoria

Fotografia celebră cu Barack și Michelle îmbrățișați a fost realizată pe 15 august, în Dubuque, Iowa.

„Acesta a fost primul eveniment din campanie la care a participat și Prima Doamnă. Nu se văzuseră de câteva zile. Pentru că sunt o romantică și recent măritată, relația lor mi se pare extrem de entuziasmantă, mai ales din punct de vedere al respectului pe care și-l poartă reciproc. Așadar, încerc să mă concentrez mereu pe ei doi ca pe un cuplu, nu pe vedetele care participă la manifestație", a spus fotografa.

Fotografia nu a fost doar una dintr-un set uriaș. Scout are doar două cadre cu cei doi îmbrățișați. Ea nu știa că îmbrățișarea va fi folosită câteva luni după august, când președintele a mai câștigat un mandat. Staff-ul de campanie al acestuia a postat-o pe Twitter, cu explicația foto „Încă patru ani". Imediat, fotografia a fost distribuită de sute de mii de oameni atât pe Twitter, cât și pe Facebook.

Fenomenul de pe rețelele sociale

Echipa lui Obama a postat fotografia pe Twitter pe 7 noiembrie. De atunci, ea a fost redistribuită de peste 800.000 de ori. Totul s-a întâmplat în 22 de minute. De atât a fost nevoie pentru a stabili un nou record. Reușita anterioară fusese a lui Justin Bieber.

Imaginea a fost pusă, evident, și pe contul de Facebook al lui Barack Obama. Printre milioanele de imagini postate zilnic, îmbrățișarea a ieșit în evidență și a atras recorduri incredibile. Pe rețeaua lui Mark Zuckerberg, imaginea a atins aproape 4 milioane de like-uri și peste 500.000 de redistribuiri.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite