Dragostea învinge: căsătoriile homosexuale sunt legale în toate statele americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt legale acum în Statele Unite
Căsătoriile între persoanele de acelaşi sex sunt legale acum în Statele Unite

Curtea Supremă a Statelor Unite a legalizat vineri, 26 iunie, căsătoriile gay în toate statele. Potrivit Curţii, Amendamentul al 14-lea prevede ca statele care nu au făcut acest lucru până acum să se supună legislaţiei federale.

Decizia Curţii Supreme a fost luată cu 5 voturi pentru şi 4 contra. În momentul acesta, Constituţia Statelor Unite interzice statelor americane să refuze licenţele de căsătorie persoanelor de acelaşi sex.

Înainte de această decizie, 37 de state au legalizat căsătoriile între persoanele de acelaşi sex.

În Statele Unite căsătoria este reglementată la nivelul statelor. Treizeci şi şase dintre cele 50 de state americane permit să se emită documente de căsătorie cuplurilor de acelaşi sex. Celelalte 14 state au interzis căsătoria gay fie prin legislaţie, fie prin referendum.

Avocaţii la Curte ai celor două părţi au dezbătat dacă principiile federalismului permit sau nu statelor să definească mariajul drept o chestiune de politică publică sau dacă mariajul este sau nu un drept fundamental în virtutea Constituţiei americane.

Statele au argumentat că interdicţiile pe care le-au impus căsătoriei între persoane de acelaşi sex - prin definirea căsătoriei drept o uniune între un bărbat şi o femeie de către o majoritate de legiuitori sau alegători - sunt o problemă de politică publică. Statele au afirmat că au dreptul să definească mariajul astfel încât să promoveze procreerea şi să furnizeze un mediu sigur pentru copii.

Reacţia lui Obama

Casa Albă şi-a schimbat poza de profil de pe Facebook, abordând culorile curcubeului.

image

Barack Obama a publicat un mesaj şi pe Twitter, în care a scris că „Astăzi este un pas uriaş înspre egalitate. Cuplurile gay şi lesbiene au acum dreptul să se căsătorească, la fel ca oricine. Dragostea învinge“.

De asemenea, candidatul la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, a publicat şi ea o poză în care vorbeşte de acest moment istoric.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite