Donald Trump: „NATO a încetat să mai fie o alianţă depăşită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Donald Trump a declarat că Alianţa Nord-Atlantică „nu mai este depăşită”, o schimbare radicală faţă de poziţia adoptată în timpul campaniei electorale ce alarmase celelalte state membre NATO.

În cadrul unei conferinţe de presă cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Trump a mulţumit membrilor NATO pentru susţinerea oferită deciziei sale de a lansa un atac militar împotriva bazei militare din Siria ca răspuns la atacul cu arme chimice.

„Am spus că este depăşită. A încetat să mai fie depăşită”, a declarat preşedintele Trump, adăugând că alianţa Transatlantică a fost de acord să intensifice acţiunile militare împotriva terorismului. „Împreună cu Secretarul General am avut o discuţie productivă în privinţa a ceea ce NATO poate face împotriva terorismului. M-am plâns de acest lucru în trecut, şi au făcut o schimbare iar acum luptă şi împotriva terorismului”, a completat liderul de la Casa Albă.

Aserţiunea Dl. Trump cum că NATO doar recent a început combaterea terorismului nu este corectă. Alianţa a jucat un rol central în Afganistan pentru mai bine de o decadă, implicarea sa în acest război venind după ce Statele Unite au invocat Articolul 5, de apărare colectivă, după atacurile de la 11 Septembrie.

Întâlnirea de miercuri a fost prima întâlnire oficială a liderului american cu Jens Stoltenberg, liderul NATO.

Trump a declarat în repetate rânduri în timpul campaniei pentru Casa Albă că Statele Unite susţin, într-o proporţie mult prea mare, costurile de apărare colectivă şi a criticat în termeni duri faptul că celelalte state nu investesc suficient în apărare. De la investirea în funcţia de preşedinte acesta şi-a moderat tonul critic la adresa alianţei, subliniind că Statele Unite vor respecta angajamentul faţă de NATO, reiterând însă necesitatea ca statele membre să sporească bugetele de apărare.

„În faţa ameninţărilor comune, trebuie să ne asigurăm că statele membre NATO îşi îndeplinesc obligaţiile financiare. Dacă ţările noastre contribuie în mod corect în loc să se bazeze pe faptul că Statele Unite vor achita diferenţa, cu toţii vom fi mult mai în siguranţă şi parteneriatul nostru va fi cu atât mai puternic”, a declarat în acestă privinţă Trump.

În plus, acesta a căutat să ofere asigurări statelor europene ce s-au declarat îngrijorate de o posibilă agresiune teritorială din partea Rusiei, declarând că aceste state „nu au de ce să se teamă”.

În această săptămână Muntenegru a devenit cel de-al 29-lea stat membru NATO.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite