Djohar Ţarnaev, ajutat de colegi de facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă trei suspecţi au fost reţinuţi, miercuri, în cazul dublului atentat cu bombă, produs în urmă cu două săptămâni, la maratonul din Boston. Doi dintre ei sunt din Kazahstan, Dias Kadîrbaiev şi Azamat Tajaiakov, iar al treilea este cetăţean american, Robel Phillipos. Toţi sunt colegi de facultate cu Djohar Ţarnaev, unul dintre presupuşii autori ai atacului.


În 18 aprilie, cei trei colegi ai lui Djohar au mers în camera lui de cămin şi i-au luat rucsacul pentru „a-l ajuta să scape de necazuri“. Informaţia a apărut în plângerea depusă împotriva acestora , potivit presei americane. Documentele arată că cei trei tineri au făcut acest lucru după ce şi-au dat seama că Djohar Ţarnaev era unul din suspecţii dublului atentat de la Boston şi că Dias Kadîrbaiev, în vârstă de 19 ani, „ştia“ că Ţarnaev a fost implicat în atacul din Boston când se afla în camera de cămin.

AU ASCUNS RUCSACUL ŞI LAPTOPUL
 
„Când Kadîrbaiev a văzut focurile de artificii şi-a dat seama că Ţarnaev a fost implicat în atentatul cu bombă de la Boston. Kadîrbaiev a decis să ia rucsacul în care erau artificiile ca să îl scutească pe Ţarnaev de probleme. I-a luat şi laptopul, pentru că nu voia ca cel care împărţea camera cu Ţarnaev să creadă că îl fură sau că dă semne de comportament suspicios.“

Kadîrbaiev a pus lucrurile într-un sac de plastic şi le-a aruncat într-un coş de gunoi din apropiere, potrivit raportului poliţiei. Când a fost intervievat, Robel Phillipos i-a minţit în primă instanţă în legătură cu vizita la cămin şi cu debarasarea obiectelor, iar americanul de 19 ani este acum acuzat pentru declaraţii false. El a mărturisit apoi că i-a minţit pe investigatori. La 26 aprilie, poliţia a găsit rucsacul cu artificii
într-o groapă de gunoi din zonă. Potrivit unui avocat al apărării, unul dintre tinerii arestaţi neagă faptul că ar fi făcut greşeli, dar este dispus să coopereze cu autorităţile.

„Clientul meu respinge acuzaţiile care i se aduc. Aşa cum am spus mai devreme, el a colaborat cu agenţii FBI în desfăşurarea anchetei. El nu a ştiut că una dintre persoanele pe care le cunoştea a fost implicată în dublul atentat terorist“, a declarat avocatul Robert Stahl.

RISCĂ ÎNCHISOAREA PENTRU OBSTRUCŢIONAREA JUSTIŢIEI

Studenţii Dias Kadîrbaiev şi Azamat Tajaiakov au intrat cu vize de student în SUA, iar acum riscă până la 5 ani de închisoare şi o amendă de 250 de mii de dolari, iar cel de-al treilea student arestat, americanul Robel Phillipos, poate primi 8 ani de închisoare pentru fals în declaraţii.
Toţi cei trei suspecţi au recunoscut că în seara zilei de 18 aprilie 2013 au aruncat din camera lui Ţarnaev rucsacul lui, încercând astfel să distrugă probele.
 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite