Cum se pregătesc Biden și Trump pentru prima lor dezbatere electorală. Pe ce mizează fiecare într-o cursă cu mize uriașe

0
Publicat:

Prima dezbatere electorală între Joe Biden și Donald Trump, găzduită joi de CNN în Atlanta, reprezintă un moment extrem de important, relatează CNN. Ambii candidați sunt conștienți de miză, spun oficialii ambelor campanii, în timp ce se întâlnesc cu echipele lor pentru a pregăti atacuri, a formula replici și a stabili o strategie în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Biden și Trump se vor infrunta într-o primă dezbatere electorală în 27 iunie FOTO EPA-EFE
Biden și Trump se vor infrunta într-o primă dezbatere electorală în 27 iunie FOTO EPA-EFE

Ambele echipe și-au petrecut ultimele săptămâni lucrând la perfecționarea mesajului lor cu privire la o gamă largă de probleme, de la economie la afaceri externe și la aptitudinea rivalului lor pentru funcția de președinte al SUA.

Unul se izolează într-un refugiu la munte cu un cerc restrâns de consilieri, analizând informări, perfecționând linii de atac și pregătindu-se pentru defăimări personale. Celălalt lucrează la răspunsuri și replici cu candidații la funcția de vicepreședinte, rafinând pozițiile politice și încercând în același timp să țină în frâu retorica bombastică.

„Președintele a devenit din ce în ce mai incisiv în remarcile recente despre Trump și intenționează” mizeze pe asta în dezbatere, a declarat un oficial al campaniei lui Biden.

După luni de zile în care a sugerat că electoratul american nu mai este interesat de cursa pentru 2024, tabăra lui Biden consideră dezbaterea un fel de punct de plecare și o șansă de a prezenta contrastul dintre candidați în fața unui public nou, mult mai implicat.

Trump, între timp, își propune să îi asigure pe alegători că poate fi un lider mai ferm și mai eficient decât succesorul său, în ciuda problemelor juridice și a unei abordări marcată de dezbinare asupra politicii.

„Probabil voi negocia cu trei persoane, dar este în regulă. Am mai făcut asta", le-a spus Trump susținătorilor săi marți, la un miting în Racine, Wisconsin, referindu-se la Biden și la moderatorii CNN. „Voi dezbate cu trei persoane în loc de una, în loc de o jumătate de persoană”, a subliniat fostul președinte american.

Tabăra de pregătire a lui Biden

Biden își reunește consilierii de încredere la o cabană din Camp David (Maryland), reședința prezidențială din munți, pentru câteva zile de discuții și pregătiri intensive. 

Acestea vor porni de la discuții informale cu privire la subiecte, întrebări și răspunsuri potențiale, culminând cu dezbateri simulate de 90 de minute.

Acum patru ani, Biden ar fi oferit feedback detaliat cu privire la fiecare subiect anticipat, uneori respingând complet anumite sugestii, potrivit relatărilor. În alte momente, le cerea consilierilor să zăbovească mai mult asupra unui subiect sau să formuleze un răspuns într-un mod diferit.

Fostul șef de cabinet al lui Biden, Ron Klain, va fi la conducerea pentru a-l ajuta pe președintele american să se pregătească pentru dezbaterea cu Trump, a declarat pentru CNN un oficial al campaniei lui Biden. Pe lângă faptul că îl cunoaște și lucrează pentru Biden de zeci de ani, Klain este cel mai experimentat antrenor de dezbateri al partidului, lucrând cu candidații democrați în aproape toate cursele prezidențiale din ultimele trei decenii.

Avocatul personal al lui Biden, Bob Bauer, își va juca probabil rolul lui Trump în sesiunile de dezbateri simulate, au declarat două surse.

Echipa lui Biden are convingerea că, odată ce alegătorii vor începe să acorde atenție cursei, ei vor vedea opțiunile ca fiind acel studiul contrastelor pe care președintele asupra căruia a tot insistat, dar care nu a reușit să miște acul în sondaje. Având în vedere că zeci de milioane de americani sunt așteptați să urmărească dezbaterea - consilierii indică sondajele recente care arată că majoritatea alegătorilor intenționează să urmărească dezbaterea - această teorie urmează să fie testată, scrie CNN.

Potrivit unor surse implicate în discuții, tabăra lui Biden intenționează să se bazeze în mare măsură pe comentariile anterioare ale lui Trump care, deși au fost larg mediatizate de presa politică, este posibil să nu fi fost înregistrate de radarele alegătorului mediu.

În timp ce se lucrează încă la lista acestor Trumpisme, se știe cert unul dintre acestea, potrivit unei surse participante la discuții: sugestia lui Trump din decembrie 2023 precum că nu va guverna ca un dictator „decât în prima zi”.

Dezbateri asupra politicilor alături de potențiali vicepreședinți

Trump, între timp, a apelat la ajutorul unora dintre principalii candidați la funcția de vicepreședinte, precum și la senatori, experți în politică și aliați externi, pentru a-l informa înainte de dezbaterea apropiată. În ultimele săptămâni, Trump a participat la aproximativ o duzină de astfel de întâlniri private, calificate „discuții politice” informale de către campania sa, au declarat pentru CNN surse familiare cu acestea.

Subiectele întâlnirilor au variat de la ascuțirea mesajelor sale cu privire la economie, frontieră și criminalitate, la opiniile sale cu privire la avort, războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina, precum și la maniera cea mai adecvată de a prezenta inculparea din 30 mai pentru 34 de capete de acuzare de fraudă în afaceri, au declarat sursele.

La începutul acestei luni, Trump s-a întâlnit cu senatorul JD Vance (OHIO), precum și cu membri ai personalului fostului președinte la Mar-a-Lago pentru o astfel de discuții informale, potrivit a două surse cu cunoștință directă de întâlnire. Ședința informală s-a axat pe mesajele legate de economie, inclusiv pe modul cel mai bun de a-l ataca pe Biden cu privire la inflație, o problemă despre care campania lui Trump susține că este principala preocupare a alegătorilor în această toamnă.

Trump s-a angajat într-o discuție politică similară cu senatorul. Marco Rubio din Florida și precum și cu Eric Schmitt din Missouri la sediul Comitetului Național Republican din Washington, DC, săptămâna trecută, după întâlnirea sa cu republicanii din Cameră și Senat, a relatat anterior CNN.

Printre subiectele discutate s-au numărat democrația și modul de a răspunde la întrebările inevitabile referitoare la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, inclusiv răspunsul lui Trump la revolta incitată de susținătorii săi în acea zi. Co-managerii de campanie ai lui Trump, Susie Wiles și Chris LaCivita, au participat, de asemenea, la reuniune și au oferit sfaturi cu privire la modul cel mai eficient de abordare a problemei.

Alte întâlniri au avut loc cu consilierii seniori Kellyanne Conway și Stephen Miller, precum și cu fostul său director interimar al serviciilor naționale de informații, Richard Grenell.

Sursele au declarat că niciuna dintre sesiunile de până acum ale lui Trump nu a inclus dezbateri simulate sau jocuri de rol, iar campania lui Trump nu are în prezent planuri în acest sens, spre deosebire de 2020, când Trump s-a confruntat în spatele ușilor închise cu fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, în locul lui Biden.

Jocul așteptărilor

Consilierii lui Trump, care se feresc să folosească cuvintele „pregătire pentru dezbatere” atunci când vine vorba de fostul președinte, au minimalizat în mod constant ideea că acesta ar avea nevoie de tipul de pregătire de care au nevoie alți candidați - și, în special, Biden - pentru o dezbatere cu mize atât de mari. În schimb, aceștia au indicat mitingurile lui Trump și interviurile acordate presei ca exemple ale modului în care Trump se pregătește să îl înfrunte pe Biden, inclusiv răspunzând la întrebări din partea unor membri prietenoși ai publicului la evenimente recente.

„Președintele Trump acceptă numeroase interviuri dificile în fiecare săptămână și ține discursuri lungi în picioare, demonstrând o rezistență de elită", a declarat consilierul principal al lui Trump, Jason Miller, care se ocupă de pregătirile lui Trump înainte de dezbatere.

Înaintea dezbaterii din Atlanta, Trump intenționează să organizeze un miting de campanie în Philadelphia, un oraș pe care Biden l-a vizitat deja de mai multe ori în acest an, în timp ce încearcă să reproducă victoria sa din 2020 în Pennsylvania.

Aliații și consilierii fostului președinte subliniază că Trump nu numai că a apărut pe mai multe scene de dezbateri prezidențiale în ultimul deceniu, dar acesta s-a mai înfruntat cu Biden - un motiv cheie, spun ei, pentru abordarea mai puțin convențională a pregătirilor.

Pe de altă parte, în vreme ce modalitatea de pregătire a echipei de campanie a lio Trump de este diferită de planificarea tradițională în care s-au angajat majoritatea candidaților din trecut - și chiar Trump însuși - persoane apropiate fostului președinte au declarat pentru CNN că echipa sa recunoaște că mai este de lucru înainte de a urca pe scena dezbaterii din Atlanta.

„Nu există nicio îndoială că dezbaterea va arăta că Trump este candidatul mai puternic și alegerea cea mai bună, mai ales când se vede contrastul puternic cu Biden, fizic, mental și așa mai departe. Dar asta nu înseamnă că Trump nu ar trebui sau nu se pregătește", a declarat o persoană apropiată de Trump, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi deschis.

„Nu intră în asta fără să-și facă temele", a adăugat aceasta.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite