Congresul american deschide oficial o anchetă pentru destituirea preşedintelui Biden | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul Statelor Unite a aprobat formalizarea procedurii de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva preşedintelui democrat Joe Biden, motivată de afacerile controversate din străinătate ale fiului său, şi numită drept o „combinaţie politică nefondată” de către şeful statului, scrie AFP, scrie Agerpres.

Congresul SUA FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Congresul SUA FOTO: Shutterstock (Arhivă)

Această procedură nu are mari şanse de reuşită, dar s-ar putea transforma într-o bătaie de cap pentru Casa Albă înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2024, la care Joe Biden este candidat.

Conservatorii, majoritari în Camera Reprezentanţilor din ianuarie, îl acuză pe liderul democrat că şi-a folosit influenţa când era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) pentru a-i permite fiului său să facă mai multe afaceri discutabile în China şi Ucraina.

„Joe Biden a minţit în mod repetat poporul american”, a acuzat din sala de şedinţe şeful comisiei de anchetă a Camerei, James Comer.

Preşedintele, democraţii şi fiul său neagă în mod categoric toate aceste acuzaţii.

Republicanii „aleg să-şi piardă timpul cu o combinaţie politică nefondată”, a acuzat Joe Biden după vot. „În loc să lucreze pentru a face mai bună viaţa americanilor, prioritatea lor este să mă atace cu minciuni”, a afirmat Biden într-un comunicat.

„Tatăl meu nu a fost niciodată implicat financiar în afacerile mele”, a declarat miercuri Hunter Biden, devenit o ţintă importantă a dreptei, în cursul unei neobişnuite conferinţe de presă.

Prezent în faţa Congresului american, Hunter Biden, cu un trecut marcat de dependenţe şi inculpat în două dosare de către justiţie, a recunoscut că a făcut „greşeli” în viaţa sa.

Hunter i-a acuzat pe „trumpişti” că au încercat să-l "dezumanizeze", pentru a-l pune în dificultate pe tatăl său. Din acest motiv, acesta a refuzat să participe la o audiere cu uşile închise organizată de republicani, care l-au convocat să se prezinte miercuri la Capitoliu.

Preşedintele în vârstă de 81 de ani l-a susţinut constant public pe Hunter Biden, spunând adesea că este „mândru” de el.

O anchetă pentru destituire, cerută de multă vreme de apropiaţii din Congres a lui Donald Trump cu care Joe Biden s-ar putea confrunta la alegerile din 2024, a fost deja deschisă împotriva lui Joe Biden în vară.

Constituţia americană prevede că instituția Congresului îl poate destitui pe preşedinte pentru „trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte grave”

Dacă punerea sub acuzare este votată pentru, Senatul, camera superioară a Congresului, l-ar judeca pe preşedinte. Biden ar fi foarte probabil achitat, partidul lui Joe Biden fiind majoritar în această cameră.

Niciun preşedinte nu a fost destituit în istoria SUA. Trei au fost puşi sub acuzare: Andrew Johnson în 1868, Bill Clinton în 1998 şi Donald Trump în 2019 şi 2021. Dar toţi au fost achitaţi în cele din urmă.

Richard Nixon a ales să demisioneze în 1974 pentru a evita o destituire sigură de către Congres din cauza scandalului Watergate.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite