CIA oferă instrucţiuni ruşilor despre cum pot cetăţenii nemulţumiţi să dezvăluie în siguranţă informaţii secrete serviciilor americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CIA FOTO SHUTTERSTOCK
CIA FOTO SHUTTERSTOCK

CIA pune la dispoziţie un canal sigur prin care cetăţenii ruşi nemulţumiţi să ofere informaţii serviciilor americane şi oferă instrucţiuni despre cum să facă acest lucru fără a fi prinşi. Este o nouă abordare a CIA în contextul războiului din Ucraina, pentru a atrage informaţii şi a răspunde interesului celor care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani, relatează Washington Post.

Instrucţiunile se adresează „celor care se simt obligaţi să ne contacteze din cauza războiului nedrept al guvernului rus. Misiunea noastră globală cere ca indivizii să ne poată contacta în siguranţă de oriunde”,, a declarat un purtător de cuvânt al CIA.

CIA a prezentat pe site-ul său instrucţiuni detaliate în limba rusă despre cum să folosească browserul de internet Tor (ce permite navigaţia anonimă pe internet) şi reţelele private virtuale sau VPN-uri.

„Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA, 

CIA pune la dispoziţie conexiunea către un canal dedicat, mult mai sigur decât site-ul oficial al agenţiei.

„Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia, instruind cetăţenii interesaţi să ofere informaţii să nu folosească VPN-uri din Rusia sau China şi încurajând variantele plătite celor gratuite.

De asemenea, cei care oferă informaţii trebuie să furnizeze numele lor complet, ţara din care provin, poziţia lor şi „ce acces aveţi la informaţii de interes pentru organizaţia noastră”.

Veterani ai serviciilor de informaţii au declarat că această modalitate prin care CIA oferă ruşilor posibilitatea sigură de a lua legătura cu serviciile americane sugerează că există un număr mare de potenţiali recruţi interesaţi.

 „Este un semnal că ei sunt copleşiţi de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informaţii americane în moduri nu prea sigure”, a declarat John Sipher, un fost ofiţer CIA.

„Trebuie să fii foarte atent cu ruşii care caută să ofere informaţii. FSB în special va urmări oamenii”, spune Dan Hoffman, un fost ofiţer CIA care a activat la Moscova.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite