CIA: ISIS încearcă să trimită agenţi în Occident care să comită noi atacuri, pentru a compensa pierderile teritoriale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul CIA, John Brennan Foto: AP
Directorul CIA, John Brennan Foto: AP

Directorul CIA, John Brennan, va declara în Congres că militanţii Statului Islamic se antrenează, intenţionează să trimită agenţi în Occident pentru a comite noi atacuri şi se va baza tot mai mult pe atacuri de tip gherilă, pentru a compensa pierderile teritoriale suferite, relatează Associated Press.

Potrivit discursului pregătit pentru audierea în Comisia Senatului pentru serviciile de informaţii, Brennan spune că Statul Islamic depune eforturi pentru a construi un sistem prin care să coordoneze şi să inspire atacuri împotriva inamicilor săi externi, aşa cum s-a întâmplat în cazul atentatelor de la Paris şi Bruxelles.

„ISIS are un cadru amplu de combatanţi occidentali, care ar putea servi ca agenţi pentru atacuri în Occident”, explică Brennan.

Potrivit lui, organizaţia islamistă încearcă în prezent să îi ducă pe aceştia în Europa, fie prin intermediul fluxului de refugiaţi,  fie prin mijloace legitime de călătorie.

Brennan trage un semnal de alarmă şi în legătură cu apelul lansat de islamişti pentru atacuri comise de susţinătorii lor în ţările lor natale.

În aceste condiţii, el califică atacul de la Orlando drept „un asalt asupra valorilor de deschidere şi toleranţă” care definesc Statele Unite ca naţiune.

„Din păcate, în pofida tuturor progreselor făcute de noi împotriva ISIS pe câmpul de luptă şi în domeniul financiar, eforturile noastre nu au redus capacitatea teroristă a grupării şi influenţa sa globală”, adaugă el.

„De fapt, în condiţiile în care presiunea asupra ISIS se intensifică, considerăm că (jihadiştii – n.r.) îşi vor intensifica campania teroristă globală pentru a-şi menţine dominaţia asupra agendei teroriste mondiale”, avertizează şeful CIA.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite