Casa Albă numeşte „invazie” acţiunea Rusiei de a trimite trupe în estul Ucrainei

0
0
FOTO Drew Angerer/Getty Images
FOTO Drew Angerer/Getty Images

Casa Albă a început marţi să numească invazie desfăşurarea rusă de trupe în estul Ucrainei după ce iniţial a ezitat să folosească un termen considerat o linie roşie de administraţia americană pentru aplicarea de sancţiuni dure asupra Moscovei, scrie AP.

„Credem că, într-adevăr, este începutul unei invazii a Ucrainei, cea mai recentă invazie”, a comentat Jon Finer, consilierul adjunct principal de securitate naţională, precizând că este vorba de o invazie în curs care nu poate fi privită altfel.

Un oficial american care a făcut declaraţii sub anonimat a confirmat faptul că administraţia Casei Albe a decis să numească acţiunea Rusiei ca „invazie” având în vedere situaţia din teren.

Acesta a precizat că administraţia lui Joe Biden a aşteptat să aibă o perspectivă clară asupra situaţiei iar când această a devenit clară, în urma evaluării desfăşurărilor de trupe, nu a mai existat nicio îndoială asupra unei noi invazii.

Este o stare de fapt la care s-a referit implicit şi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, când a comentat pe Twitter decizia cancelarului german de a opri procedura de autorizare a gazoductului Nord Stream 2.

Preşedintele SUA „a spus destul de clar că, dacă Rusia ar invada Ucraina, vom acţiona împreună cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu merge mai departe”, a scris Psaki.

După săptămâni de avertismente ale liderilor occidentali privind faptul că Moscova va căuta un pretext pentru o nouă invazie, prilejul a apărut luni când, invocând o discuţie spontană, Putin a semnat decretul de recunoaştere a regiunilor separatiste din estul Ucrainei. Marţi, Rusia a mărit miza dând de înţeles că recunoaşterea se extinde asupra porţiunilor apropiate iniţial de separatişti, dar, care, între timp, au fost recuperate de forţele ucrainene.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia a recunoscut independenţa regiunilor rebele „la graniţele care existau atunci când şi-au autoproclamat” independenţa în 2014 – teritorii largi care se extind cu mult dincolo de zonele aflate acum sub controlul rebelilor şi care includ principalul port de la Marea Neagră, Mariupol.

„Trupele ruse au intrat în Donbas”,  a declarat la Paris şeful UE pentru politică externă Josep Borrell. „Considerăm Donbasul ca parte a Ucrainei.”

Dar, făcând o distincţie care ar putea complica un răspuns european şi occidental, el a adăugat: „Nu aş spune că (este) o invazie cu drepturi depline, dar trupele ruse se află pe pământul ucrainean”.

Kremlinul nu a confirmat nicio desfăşurare de trupe în teritortiile controlate de rebeli, spunând că aceasta va depinde de situaţia de securitate. Vladislav Brig, membru al consiliului local separatist din Doneţk, a declarat presei că trupele ruse au intrat deja în estul Ucrainei, dar liderii rebeli de rang mai înalt nu au confirmat încă acest lucru. Luni seara, convoaie de vehicule blindate fără însemne au fost văzute rulând în teritoriile controlate de separatişti. 

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri