Atentatul din New York. Poliţia evocă un atac planificat, comis în numele Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentatul de la New York a fost comis marţi în numele grupării Statul Islamic, după ce a fost pregătit timp ce mai multe săptămâni, a declarat miercuri adjunctul şefului Poliţiei din New York (NYPD) John Miller, relatează AFP.

Atacatorul rănit, Sayfullo Saipov, un uzbek în vârstă de 29 de ani, a fost interogat pe spatul de spital.

„Potrivit anchetei efectuate în această noapte, se pare că Sayfullo Saipov planifica acest (atentat) de mai multe săptămâni“, a declarat Miller.

„El a făcut-o în numele Statului Islamic, iar printre obiectele descoperite la faţa locului se afla un mesaj“ manuscris în arabă în care este citată gruparea jihadistă, a declarat în această conferinţă de presă.

John Miller a confirmat astfel identitatea suspectului.

Sayfullo Saipov nu era vizat de vreo anchetă înainte să treacă la fapte.

Primarul New Yorkului Bill de Blasio a denunţat, anterior, în aceeaşi conferinţă de presă, un atentat „odios“, care a „vizat Statele Unite ale Americii,care a vizat New Yorkul, care ne-a vizat poporul“ şi care a încercat să „submineze moralul şi să ia vieţi“.

El a subliniat că atacul a vizat ”să ne spargă valorile, moralul”.

„Acest atac vizând persoane inocente vizează să-i facă pe newyorkezi să creadă că nu mai pot să trăiască liniştiţi“, a subliniat primarul.

„Însă noi nu ne vom lăsa demoralizaţi, destabilizaţi“, a îndemnat el, reafirmând că Maratonul va fi menţinut duminică dimineaţa şi exprimându-şi satisfacţia că Halloweenul a fost sărbătorit, marţi seara, în pofida atacului.

New York-ul este „un loc care ştie să reziste, un loc puternic“, a dat asigurări de Blasio.

„Suntem puternici. Ştim că suntem protejaţi şi ştim că acest oraş nu se lasă“, a subliniat primarul.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite