Atentatul de Halloween: cine este „lupul singuratic“ INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 29 de ani din Uzbekistan este principalul suspect în cazul atentatului din New York soldat cu opt morţi.

Metropola americană New York a fost marţi după-amiază scena primului atentat mortal începând din 2001. Opt persoane au murit şi alte 11 au fost rănite după ce un vehicul a intrat în oamenii care se aflau în zona unei piste de biciclete din districtul Manhattan. 

Potrivit Poliţiei, citată de agenţiile internaţionale de presă, la ora  locală 15.09, un bărbat în vârstă de 29 de ani a intrat cu o camionetă închiriată pe o alee destinată pietonilor şi bicicliştilor, ucigând opt oameni, dintre care cinci argentinieni, care veniseră la New York pentru a sărbători 30 de ani de la absolvirea facultăţii, şi o femeie din Belgia. Apoi, vehiculul s-a izbit de un microbuz şcolar. 

După această coliziune, şoferul camionului a coborât din maşină având asupra sa două arme, iar un poliţist aflat la faţa locului a tras în direcţia lui şi l-a împuşcat în abdomen. 

Suspectul a fost reţinut, iar forţele de ordine au constatat că acesta avea asupra sa o armă pentru paintball şi un pistol cu bile. Bărbatul a fost transportat în stare gravă la spital, însă medicii se aşteaptă să supravieţuiască.

image

Mai mulţi martori au afirmat că a strigat „Allahu akbar“ („Allah e mare“, în trad.), iar postul CNN a relatat că ar fi lăsat în furgonetă un bilet în care jura credinţă grupării jihadiste Statul Islamic (SI). Totodată, în vehicul s-ar fi găsit un steag al organizaţiei teroriste.

Investigaţia în acest caz, calificat de către primarul oraşului New York Bil De Blasio drept „un act laş de terorism“, a fost preluată de FBI.

„Radicalizat în Statele Unite“

Potrivit mai multor mass-media americane, atacatorul se numeşte Sayfullo Habibullaevic Saipov, este originar din Uzbekistan, a sosit legal în Statele Unite în anul 2010 şi figura în arhivele poliţiei pentru două delicte rutiere.

Uzbekul, căsătorit şi tată a doi copii, lucra pentru compania Uber şi avea domiciliul în New Jersey, scrie „The Guardian“. Înainte, el a locuit în Ohio şi în Florida. Uber a confirmat că bărbatul lucra pentru companie şi a precizat că acesta trecuse de verificările necesare angajării ca şofer. Compania, care s-a declarat „îngrozită de acest act de violenţă fără sens“, a menţionat că a luat legătura cu anchetatorii pentru a le furniza toate datele necesare.

image

Sayfullo Habibullaevic Saipov Foto: AFP

O femeie care îl cunoştea pe atacator a declarat pentru cotidianul anterior citat că acesta „părea un băiat amabil, dar nu vorbea prea mult“.

Dilfuza Iskhakova, care locuieşte în Cincinnati, Ohio, a afirmat că bărbatul a stat cu ea timp de câteva luni, când a venit din Uzbekistan. Potrivit ei, tânărul doar pleca şi venea de la serviciu, el lucrând la un depozit.

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a declarat la postul de televiziune CNN că suspectul „este un laş pervertit, avea legături cu Statul Islamic şi s-a radicalizat“ în SUA, notează AFP. Totodată, acesta l-a descris ca fiind „modelul de lup singuratic“.

„De-abia după ce a sosit în Statele Unite a început să se informeze asupra SI şi a islamismului radical'“, a mai spus Andrew Cuomo.

Guvernatorul a precizat că deocamdată nu există niciun indiciu că atentatorul nu ar fi acţionat singur sau că gestul său ar fi făcut parte dintr-o operaţiune în curs sau din alte planuri de atentat.

Potrivit unui oficial, Saipov a fost oarecum cooperant cu anchetatorii FBI şi ai poliţiei din New York care l-au interogat la spital în cursul nopţii.

Venit în SUA prin Loteria Vizelor

La scurt timp după atentat, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a scris pe  reţeaua Twitter: „Nu trebuie să permitem ISIS (Statului Islamic, n. red.) să revină sau să intre în ţara noastră după ce îi învingem în Orientul Mijlociu şi în alte locuri. Destul!“.

O zi mai târziu, tot într-o serie de mesaje postate pe Twitter, liderul de la Casa Albă a criticat sistemul american al vizelor, i-a acuzat pe democraţi şi a îndemnat la adoptarea unui program „bazat pe merit“ pentru primirea imigranţilor în Statele Unite, relatează agenţia Reuters, prelaută de News.ro.

„Teroristul a intrat în ţara noastră prin aşa-zisul «Program Loteria Vizelor Diversităţii», o frumuseţe a lui Chuck Schumer. Eu vreau să fie bazat pe merit“, a afirmat şeful Casei Albe, referindu-se la liderul minorităţii democrate în Senat.

image

„Luptăm din greu pentru o imigraţie bazată pe merit, să terminăm cu Sistemele Loteriei Democrate“, a mai scris Trump în postarea pe reţeaua de socializare.

În fiecare an, Departamentul de Stat american acordă printr-o loterie un număr limitat de vize pentru cetăţenii unor state cu o rată redusă a imigraţiei în SUA. Beneficiarii programului „Viza diversităţii“, numit uneori şi loteria cărţii verzi, primesc şi permis de reşedinţă permanentă în SUA.

image
SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite