Atacatorul din Las Vegas, un pensionar bogat şi mare amator de jocuri de noroc INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephen Paddock, autorul masacrului din Las Vegas
Stephen Paddock, autorul masacrului din Las Vegas

Stephen Craig Paddock, pensionarul care a deschis focul asupra mulţimii ce se afla la un concert în aer liber la Las Vegas şi a ucis cel puţin 59 de persoane, era un contabil înstărit, mare amator de jocuri de noroc. Bărbatul, în vârstă de 64 de ani, şi-a pregătit minuţios atacul, lansat din camera sa de hotel, aflată la etajul 32, după care s-a sinucis.

Autorul celui mai grav atac armat din istoria modernă a Statelor Unite trăia într-un cartier liniştit al orăşelului Mesquite din Nevada, care numără aproximativ 18.000 de locuitori şi care se află la aproximativ 120 de kilometri de Las Vegas.

Bărbatul, care îi trimitea adesea prăjituri mamei sale, în Florida, după cum a relatat fratele său Eric Paddock, era un personaj total necunoscut forţelor de ordine, relevă AFP, preluată de dhnet.be.

Însă el şi-a pregătit minuţios atacul pe care l-a comis duminică seară, în timpul unui festival în aer liber de muzică country, ce se desfăşura vis-à-vis de hotelul în care acesta se cazase. Poliţiştii au găsit în camera acestuia de hotel 16 arme de calibru diferit, majoritatea puşti de asalt, pentru transportul cărora ar fi fost necesare mai mult de 10 valize. 

Unele dintre acestea aveau lunetă, iar în autoturismul său a fost găsit nitrat de amoniu, o substanţă care poate fi folosită pentru fabricarea de explozivi. Ulterior, la domiciului său a fost descoperit un veritabil arsenal. 

Un tată infractor

Eric Paddock l-a descris pe fratele său drept un om înstărit, care iubea croazierele, care era un împătimit al jocului de poker pe internet şi care nu era deloc străin de cazinourile din Las Vegas. 

„Mi-a trimis un mesaj-text în care îmi spunea că a câştigat 250.000 de dolari la cazino“, a povestit Eric. „Suntem stupefiaţi, sideraţi!“, a afirmat acesta la postul CNN. „Nu avea nicio legătură cu nicio organizaţie politică sau religioasă. Din câte ştiu, nu era un adept al supremaţiei albe şi îl cunosc de 57 de ani“, a adăugat el. 

Fost contabil, Stephen Paddock avea brevet de pilot şi un permis de vânătoare eliberat de statul Alaska. Era proprietarul a două case situate în Nevada - cea din Mesquite şi o alta aflată la periferia localităţii Reno, cunoscută ca un  centru al jocurilor şi divertismentului.

Vecinii atacatorului l-au descris pe acesta drept o persoană care ducea o viaţă liniştită şi discretă, chiar dacă uneori părea morocănos, adaugă France-Presse citând „The Washington Post“.

Într-una dintre puţinele fotografii cu el intrate în posesia presei, atacatorul apare într-un bar, având în mână ceva ce pare a fi un pahar cu alcool. 

Singurul lucru din biografia sa care iese în evidenţă este că tatăl său, Patrick Paddock, a fost un infractor - jefuitor de bănci -, căutat de FBI în anii ’60, însă Eric a dat asigurări că nici el şi nici fratele lui nu mai aveau legături cu acesta.

Partenera de viaţă a lui Stephen Paddock, Marilou Danley, de origine asiatică, se afla luni la Tokyo, unde forţele de ordine intenţionau să o chestioneze.

Recrutat de jihadişti?

Atacul de la Las Vegas, soldat cu 59 de morţi şi peste 500 de răniţi, printre care şi un român, a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, însă autorităţile nu au găsit nicio legătură între autor şi organizaţia teroristă. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a declarat că nu a descoperit, „în acest stadiu, nicio conexiune cu un grup terorist internaţional“.

De altfel, profilul atacatorului nu are nimic în comun cu cel al recruţilor acestei grupări, chiar dacă Statul Islamic a afirmat că acesta era unul dintre „soldaţii“ săi, care se convertise la islam „de câteva luni“.

Şi şeriful Joseph Lombardo din Las Vegas a respins varianta unei acţiuni teroriste, făcând  referire la un „lup singuratic“ şi la un „psihopat“

Singura certitudine, comentează agenţia de presă citată, este că Stephen Paddock şi-a pregătit atacul în detaliu, având intenţia de a face cât mai multe victime. 

Momente de groază la festival

În momentul în care atacatorul a dechis focul la festivalul la care veniseră aproximativ 22.000 de spectatori, unii dintre cei prezenţi au crezut că zgomotele pe care le auzeau erau produse de artificii. Dar când şi-au dat seama că este vorba despre focuri de armă automată s-a dezlănţuit haosul. Panicaţi, unii s-au ghemuit la pământ, unii au căzut în genunchi şi au să plângă, alţii parcă nu se mai puteau mişca de spaimă, iar alţii au început să fugă care încotro în încercarea de a-şi salva viaţa. 

„A fost înfiorător, pur şi simplu am început să fugim şi vedeam oameni cu hainele pline de sânge“, a povestit pentru „Chicago Tribune“ Jason Sorenson, în vârstă de 33 de ani, care venise cu iubita sa la festival. „Nu ştiam de unde vin tirurile, aşa că fugeam fără să ştim încotro să ne îndreptăm“, a declarat pentru AFP Ralph Rodriguez, care venise de la Los Angeles pentru acest festival.

„Toată lumea ţipa, fugea să-şi salveze viaţa“, a relatat pentru „People“ un alt martor - Bryan Claypool, adăugând că „fiecare, dar fiecare aştepta să fie atins de un glonţ. Era ca o zonă de război. (...) Aveam impresia că nu vom mai scăpa niciodată de acolo.“

image
SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite