Donald Trump va vizita Puerto Rico, insula distrusă de uraganul Maria, şi Las Vegas, unde a avut loc cel mai grav atac armat din istoria modernă a SUA

0
0

Preşedintele Donald Trump se pregăteşte să viziteze scenele a două mari tragedii: Puerto Rico, insulă distrusă de uraganul „Maria”, şi Las Vegas, oraşul unde luni a avut loc cel mai grav atac cu armă din istoria modernă a Statelor Unite.

În Puerto Rico, Trump a provocat multe discuţii contradictorii după o serie de mesaje pe Twitter, pe care le-a trimis la sfârşitul săptămânii în care acuza autorităţile locale că nu ar putea organiza primul ajutor pentru populaţie şi ar aştepta ca totul să fie făcut de administraţia de la Washington.

La Las Vegas, în statul Nevada, continuă ancheta legată de cel mai sângeros atac din istoria modernă a Statelor Unite. Atacatorul a fost identificat drept Stephen Paddock, în vârstă de 64 de ani. Poliţia locală pleacă de la ideea că a acţionat singur.

 Un adevărat arsenal a fost descoperit în camera de hotel a lui Stephen Paddock, dar şi în locuinţa acestuia, spun autorităţile.

Poliţia a recuperat 23 de arme din camera de hotel, din Las Vegas, şi alte 18 arme din casa lui Paddock, din Mesquite, Nevada, a anunţat ajutorul de şerif, Todd Fasulo.

 Anchetatorii americani au anunţat, marţi, că au descoperit 18 arme de foc, explozibil şi muniţie în locuinţa bărbatului suspectat de comiterea atacului armat din Las Vegas, în urma căruia cel puţin 58 de oameni au murit, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

Şeriful Joseph Lombardo a precizat că percheziţiile au avut loc în oraşul Mesquite din statul Nevada, la reşedinţa lui Stephen Craig Paddock.

În acelaşi timp, câteva kilograme de nitrat de amoniu, un material folosit pentru a confecţiona dispozitive explozive, au fost găsite în maşina bărbatului suspectat de comiterea atacului armat.

Investigatorii intenţionează să o interogheze pe prietena lui Stephen Craig Paddock, după ce aceasta va reveni dintr-o călătorie la Tokyo.

Proprietarul unui magazin de arme din Mesquite, Nevada, a declarat că Stephen Craig Paddock a cumpărat arme de foc, dar că nu a depistat niciun indiciu potrivit căruia bărbatul ar fi fost instabil psihic.

Tatăl atacatorului din Las Vegas Stephen Paddock, Patrick Benjamin Paddock, a fost la un moment dat în top 10 cei mai căutaţi infractori de către FBI, scrie The Independent.

Patrick Benjamin Paddock a fost cunoscut ca autor al jafurilor comise la mai multe  bănci în perioada anilor 1960 şi 1970. În vremurile sale de glorie era unul dintre cei mai notorii criminali.

Tatăl criminalului din Las Vegas este descris de FBI ca un psihopat, „cu tendinţe suicidale, înarmat şi foarte periculos".

Patrick Benjamin Paddock a fost prins în 1978, după ce pe numele său fusese emis un mandat de arestare ca urmare a evadării dintr-o închisoare din La Tuna. Se pare că el ar fi murit în 1998.

Bilanţul provizoriu: cel puţin 59 de morţi şi 527 de răniţi, potrivit postului de televiziune CNN.

De la etajul 32 al hotelului „Mandalay Bay”, unde îşi luase o cameră de sâmbătă, Paddock a tras luni în mulţimea care asista la un concert de muzică country, peste 30 de mii de spectatori. În camera de hotel s-au găsit numeroase arme. Ulterior, şi în casa lui, poliţia a găsit 19 arme de diferite calibre, explozibil, muniţii.

Atacul a fost revendicat între timp de organizaţia teroristă a Statului Islamic, dar nimic nu indică faptul că atacatorul ar fi avut vreo legătură cu terorismul sau s-ar fi convertit la Islam, cum se susţine în declaraţia Statului Islamic. Anchetatorii nu pot identifica însă nici un motiv pentru atac.

Fratele atacatorului respinge ipoteza unui act terorist

Revendicarea de către organizaţia teroristă Stat Islamic a atacului armat din Las Vegas, în urma căruia cel puţin 59 de oameni au murit, este lipsită de fundament, a declarat luni fratele suspectului, care a dezminţit implicarea lui Stephen Paddock într-o astfel de organizaţie, relatează Reuters.

 Eric Paddock le-a spus reporterilor că fratele său "nu are nimic de-a face cu nicio organizaţie politică, nicio organizaţie religioasă, nici cu supremaţiştii albi, cu nimic, din ce ştiu".

Eric Paddock a mai precizat că nu a mai vorbit cu fratele său în ultimele şase luni, iar ultimul schimb de mesaje pe telefon cu Stephen a fost după uraganul Irma. Stephen Paddock a fost descris ca un multimilionar liniştit, cu afaceri şi proprietăţi şi care era pasionat de jocuri de noroc.

"Nicio afiliere, nicio religie, nicio politică. Niciodata nu i-a păsat de chestiile astea. E un tip care avea bani. Pleca în croaziere şi paria. Îmi amintesc că am primit o fotografie în care îmi arăta că a câştigat 40.000 de dolari la un automat pentru jocuri de noroc. Avea o avere substanţială. Îmi spunea când câştiga. Se plângea când pierdea. Nu mi-a spus niciodată că a pierdut 4 milioane de dolari sau ceva de genul ăsta. Cred că mi-ar fi spus acest lucru", a spus Eric Paddock.

 Eric Paddock ştia că fratele său avea câteva arme pe care le păstra într-un seif, în scop de autoapărare, dar nu avea informaţii că deţinea arme automate.

"Nu a folosit niciodată o armă, nu are niciun sens. Nu e nimic de ascuns pentru că nu a existat niciodată nimic, niciun indiciu. Stephen nu era deloc avid după arme. Faptul că a avut astfel de arme este pur şi simplu ... de unde naibii a făcut rost de arme automate? Noi, familia, nu am ştiut absolut nimic, suntem înmărmuriţi şi oripilaţi. (Stephen) era doar un tip. S-a întâmplat ceva, cred a cedat cumva", a precizat fratele bărbatului suspectat de comiterea atacului din Las Vegas.

Atacul a relansat discuţia despre legile permisive din America privind portul de arme, dar este puţin de aşteptat să ajungă la vreun rezultat cu un preşedinte care s-a pronunţat mereu împotriva oricărei limitări a acestui drept şi care este susţinut de lobby-ul producătorilor de arme.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite