Armata SUA, zguduită de „unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie ” din istoria sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ai armatei Statelor Unite, în timpul depunerii jurământului. FOTO Reuters
Soldaţi ai armatei Statelor Unite, în timpul depunerii jurământului. FOTO Reuters

Mai mult de 800 de soldaţi din armata SUA se află sub urmărire penală pentru că au fraudat un program al Gărzii Naţionale prin care erau plătite bonusuri de sute de milioane de dolari militarilor care convingeau prieteni să se înroleze în armată, în perioada tulbure a războaielor din Irak şi Afganistan.

Plăţi ilegale în totalitate de „zeci de milioane” de dolari au fost făcute unor soldaţi care au eludat legea, unul dintre ei reuşit să-şi păstreze chiar şi 275.000 de dolari din fondurile furnizate de statul american, iar cel puţin încă alţi patru au făcut câte 100.000 de dolari fiecare.

„Este o situaţie dezamăgitoare şi foarte de tristă”, a declarat senatorul Claire McCaskill, citat de cotidianul „USA Today”. „Cu siguranţă avem de-a face cu una dinte cele mai mari anchete penale din istoria armatei americane”, a adăugat senatorul.

Una dintre metodele de fraudare implica doi recrutori, care identificau oameni pentru a se înrola în armată, care forţau un subordonat să se înregistreze drept asistent recrutor. Recrutorii ofereau asistentului toate numele recruţilor care se înrolau în armată de la acea unitate, iar recrutorii împărţeau banii între ei, la sfârşit.

Alţi recrutori înregistrau drept asistent un subaltern fără să fie înştiinţat, iar la final în locul contului bancar al acestuia din urmă îl scriau în acte ce cel al unui recrutor, astfel încât banii să intre direct în posesia infractorilor.

După ce verificările au scos la iveală neregulile, autorităţile au suspendat furnizarea bonusurilor, începând cu februarie 2012. Faptele de infracţiune vor fi judecate în tribunalele penale, civile şi militare, iar la audieri vor fi chemaţi oficialii de top ai armatei.

În total, Garda Statelor Unite a plătit mai mult de 300 de milioane de dolari pentru 130.000 de aşa-zise înrolări ale nou-veniţilor soldaţi americani. Potrivit informaţilor transmise de Armata Statelor Unite ale Americii, această investigaţie ca dura până în 2016

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite