Alegeri SUA 2016. Omul care îl sfătuieşte pe Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magnatul american Donald Trump, favorit în maratonul electoral intern al republicanilor în vederea obţinerii nominalizării pentru cursa prezidenţială, acceptă sfaturi referitoare la campania sa de la puţine persoane. Printre acestea se numără ginerele său, Jared Kushner, care, la fel ca Trump, se ocupă de afaceri în domeniul imobiliarelor.

În vârstă de 35 de ani, Jared Kushner, care este şi proprietarul unui ziar, s-a căsătorit în 2009 cu fiica lui Donald Trump, Ivanka. 

Potrivit unor persoane din anturajul prezidenţiabilului republican, Kushner i-a câştigat încrederea socrului său, în ciuda faptului că Trump a afirmat adesea că el este propriul său sfătuitor, scrie Reuters.

Surse citate de agenţia menţionată afirmă că Jared Kushner şi-ar fi sfătuit socrul să se comporte mai mult ca un candidat tradiţional, subliniind importanţa construirii unor relaţii cu alţi politicieni, dar şi cu donatorii.

Totuşi, ginerele lui Trump nu are un rol oficial în campania republicanului, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a celui din urmă, Hope Hicks. Totuşi, ea a recunoscut că Jared Kushner l-a consiliat informal pe candidatul republican referitor la teme legate de Israel, dar şi în alte domenii. 

De altfel, Kushner, un evreu ortodox, are legături importante cu Israelul. În urmă cu doi ani, părinţii săi au donat 20 de milioane de dolari pentru campusul unei şcoli de medicină din Israel, iar Jared Kushner şi tatăl său se numără printre donatorii Comitetului America Israel pentru Afaceri Publice (AIPAC).

Folosindu-se de relaţiile familiei sale, Kushner ar fi aranjat o serie de întâlniri în cadrul unei vizite pe care Trump urma să o facă anul trecut în Israel. Însă călătoria a fost anulată după ce premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a criticat propunerea lui Trump de a le interzice musulmanilor să intre pe teritoriul Statelor Unite.

Ulterior, Trump a sugerat că dacă va câştiga preşedinţia SUA nu favoriza nicio parte în disputa dintre Israel şi palestinieni, atitudine ce îl va ajuta să negocieze un acord de pace, o poziţie neutră mai puţin obişnuită pentru un politician american, comentează Reuters.

În acest context, ginerele său l-ar fi sfătuit ca la conferinţa AIPAC, ce a avut loc luna trecută la Washington, să prezinte politici concrete, menite să îmbunătăţească relaţia cu comunitatea israeliană. Ba mai mult, Kushner i-ar fi spus socrului său să-şi citească discursul de pe prompter şi să renunţe astfel la obişnuitul său stil colocvial.

Discursul lui Trump, susţinut în faţa celor 18.000 de persoane prezente la conferinţă, s-a dovedit a fi neobişnuit de detaliat şi a scos în evidenţă o serie de politici în linie cu poziţia AIPAC. El a afirmat, totodată, că SUA trebuie să fie alături de Israel pentru a respinge încercările Naţiunilor Unite de a impune Israelului restricţii sau parametri pentru un acord de pace.

În perioada în care-l ajuta pe Trump să-şi pregătească discursul, Kushner i-a cerut părerea unui editor al publicaţiei sale - „New York Observer“. De altfel, editorul, pe nume Ken Kurson, care a scris în trecut discursuri pentru fostul primar al New York-ului Rudy Giuliani a confirmat că s-a uitat peste discursul lui Trump înainte ca acesta să-l susţină în faţa AIPAC.

În ciuda influenţei pe care o are, ginerele lui Trump a preferat să rămână în umbra campaniei electorale a republicanului, fiind uneori destul de greu de convins chiar şi să urce pe scenă, în timpul mitingurilor electorale, alături de ceilalţi membri ai familiei.

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite