Alegeri SUA 2016. Calculatoarele echipei de campanie a lui Clinton, piratate în atacurile cibernetice asupra democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de calculatoare folosită de echipa de campanie a candidatei democrate la Casa Albă, Hillary Clinton, a fost piratată în cadrului unui atac cibernetic mai amplu asupra organizaţiilor politice ale Partidului Democrat, au declarat pentru Reuters surse apropiate cazului.

Acest atac, care a fost dezvăluit vineri agenţiei Reuters, vine după informaţiile privind alte două acte de piraterie, unul asupra Comitetului Naţional Democrat (DNC) şi unul asupra Comitetului însărcinat cu strângerea de fonduri pentru aleşii din Camera Reprezentanţilor.

Un purtător de cuvânt al echipei de campanie a lui Clinton a afirmat într-un comunicat transmis vineri seară că un program de date analitice gestionat de DNC şi folosit de echipa de campanie şi de o serie de alte entităţi „a fost accesat ca parte a atacului cibernetic asupra DNC“.

„Sistemul nostru de calculatoare folosit în campanie este analizat de experţi independenţi în securitate cibernetică. Până acum, nu au fost găsite dovezi care să arate că sistemele noastre interne au fost compromise“, a declarat Nick Merrill, purtător de cuvânt al echipei de campanie a lui Clinton. 

Potrivit unui alt oficial al campaniei lui Clinton, hackerii au avut acces la server pentru aproximativ cinci zile. 

Surse apropiate cazului au afirmat că Divizia de securitate naţională a Departamentului de Justiţie al SUA investighează dacă atacurile cibernetice asupra organizaţiilor politice ale Partidului Democrat au ameninţat securitatea Statelor Unite.

Implicarea acestei divizii este un semnal că administraţia Obama a ajuns la concluzia că atacurile informatice au fost orchestrate de un stat, după cum au declarat pentru Reuters persoane care sunt la curent cu ancheta.

Totuşi, deocamdată nu este foarte clar la ce fel de materiale au avut acces hackerii, acesta fiind cel de-al treilea atac de această natură asupra sistemelor informatice ale democraţilor ce a fost dezvăluit în ultimele şase săptămâni.

Hackeri, despre care oficiali ai serviciilor secrete americane au concluzionat că sunt ruşi, au reuşit să obţină acces la întreaga reţea a Comitetul democrat însărcinat cu strângerea de fonduri pentru aleşii din Congres, au declarat surse apropiate de acest caz.

Pe de altă parte, cu trei zile înaintea deschiderii Convenţiei democrate, pe data de 22 iulie, site-ul de dezvăluiri WikiLeaks a publicat aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a şapte responsabili ai partidului, notează agerpres.ro. Aceste e-mailuri arătau în special neîncrederea şi dispreţul unor responsabili ai partidului faţă de Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

Pe baza analizei programelor informatice de tip „malware“ şi a altor aspecte ale atacului asupra DNC, Moscova este suspectată de către oficiali americani, precum şi de către experţi în securitate cibernetică de faptul că ar încerca să influenţeze campania electorală din SUA în favoarea republicanului Donald Trump prin orchestrarea acestei scurgeri de e-mailuri, care a pus Partidul Democrat într-o situaţie stânjenitoare.

Preşedintele Barack Obama nu a exclus această posibilitate în această săptămână, în timp ce Kremlinul a negat ferm orice ingerinţă în campania electorală americană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite