Administraţia Obama anulează restricţiile de cumpărare a pilulei de a doua zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia preşedintelui american Barack Obama va renunţa la restricţiile de vârstă impuse femeilor pentru a cumpăra pilule contraceptive de urgenţă, astfel încât pilulele „de a doua zi” vor fi accesibile fără prescripţie medicală.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite ale Americii a anunţat luni că va respecta decizia unei instanţe ce a permis vânzarea fără restricţii a pilulelor contraceptive Plan B One-Step, informează agenţia de ştiri Reuters.

Această hotărâre pune capăt unei lupte controversate care s-a prelungit mai mult de un deceniu, dar care ar putea aduce şi mai multe critici la adresa preşedintelui Obama. 

Până de curând, pilulele de a doua zi erau disponibile fără prescripţie medicală doar femeilor care au împlinit cel puţin 17 ani şi care prezentau farmaciştilor o dovadă a vârstei. 

Criticii acestei decizii susţin că extinderea accesului la pastilele contraceptive de urgenţă ar putea accentua promiscuitatea, abuzurile sexuale şi scăderea numărului de vizite medicale.

Pe de altă parte, susţinătorii administraţiei Obama au argumentat că decizia instanţei va contribui la reducerea numărului de avorturi şi al sarcinilor nedorite. Aceştia au argumentat că accesul imediat la pilula de a doua zi este deosebit de important  pentru a asigura eficienţa medicamentului, perioada maximă de aşteptare fiind de 72 de ore după contactul sexual neprotejat.

Această decizie „va face accesibilă contracepţia de urgenţă şi o va aduce pe rafturile magazinelor, aşa cum se întâmplă în cazul prezervativelor, iar femeile de toate vârstele vor putea să le achiziţioneze rapid, prevenind o sarcină nedorită”, a declarat Cecile Richards, preşedintele Federaţiei de Planificare Familială din SUA.

Judecătorul districtual Edward Korman a hotărât în aprilie că medicamentul de urgenţă ar trebui să fie accesibil la scară largă, susţinând că Autorităţea americană de Reglementare în Domeniul Medicamentelor şi Alimentaţiei (FDA) a avut o atitudine „arbitrară, capricioasă şi nerezonabilă”.

FDA  a declarat luni că va renunţa la restricţiile de vânzare a pilulei Plan B One-Step după ce producătorul medicamentului, Teva Pharmaceutical Industries, va furniza documentaţia necesară.

Plan B One-Step, contraceptivul de urgenţă cel mai des folosit

Barack Obama a devenit subiectul dezbaterii naţionale în ce priveşte planificarea naşterilor, după ce a cerut instituţiilor afiliate religios, cum ar fi unele universităţi, să asigure prestarea serviciilor de contracepţie, în baza noii sale reforme a sistemului de sănătate, comentează jurnaliştii Reuters.

Pilula de a doua zi a fost aprobată de FDA încă din 1999, însă abia din 2009 a fost disponibilă  pe scară largă. Însă dreptul femeilor de a cumpăra medicamentul era limitat de vârstă, fetele sub 17 fiindu-le interzisă vânzarea pilulelor contraceptive.

Judecătorul Korman a decis în aprilie că FDA trebuie să extindă accesul la contraceptivele orale de urgenţă şi să renunţe la restricţiile de vârstă sau cele impuse farmaciilor. Cu toate acestea, autoritatea americană ar trebui să aibă în vedere doar varianta medicamentului cu o singură pilulă, Plan B One-Step, deoarece există o diferenţă majoră între contraceptivele orale cu o singură pilulă sau cele cu două pilule.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite