VIDEO Trucuri vechi la vremuri noi: Dezinformare cu o cratiţă pe cap în cazul MH17

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Resturi ale Cursei MH17 FOTO Arhivă
Resturi ale Cursei MH17 FOTO Arhivă

Vocea unui bărbat care a acuzat acum patru ani Ucraina de doborârea cursei MH17 şi a devenit principalul martor al investigaţiei deschise în Rusia în acest caz a fost modificată cu o cratiţă pusă pe cap, scrie Kommersant, prezentând detalii despre autorul acestei operaţiuni de dezinformare.

Principalul martor al investigaţiei duse de Rusia în cazul prăbuşirii cursei MH17 în estul Ucrainei este de fapt un participant la o operaţiune de dezinformare coordonată de un fost angajat al lui Boris Berezovski, oligarhul găsit mort acum cinci ani la Londra.

Prezentat drept fost pilot în aviaţia ucraineană, bărbatul a acuzat Ucraina de doborârea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines cu un avion de luptă SU-25. Vocea acestui presupus martor a fost înregistrată cu o cratiţă pe cap, relatează Kommersant, citând o sursă apropiată dosarului.

Potrivit sursei Kommersant, coordonatorul acestei operaţiuni de dezinformare este Serghei Sokolov, care a condus campanii similare în anii ’90 pentru Boris Berezovski. Devenit un inamic al preşedintelui rus Vladimir Putin, Berezovski a fugit la Londra şi a fost găsit mort la 23 martie 2013. Sokolov s-a reconvertit, din 2014, în observator independent al conflictului armat din estul Ucrainei. El a luat zece mii de dolari pentru realizarea acestui trucaj.

Rusia a folosit mult timp această înregistrare ca una dintre dovezile implicării Ucrainei în prăbuşirea MH17.

Vizat de această „dezvăluire“, pilotul ucrainean Vladislav Voloşin s-a sinucis la vârsta de 29 de ani.

Avionul care asigura cursa MH17 din 17 iulie 2014, între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a căzut într-o zonă din estul Ucrainei controlată de separatiştii proruşi. Accidentul s-a soldat cu 298 de morţi, majoritatea olandezi şi australieni. Ancheta internaţională arată că avionul a fost doborât cu tiruri ale unui sistem antiaerian Buk furnizat de Rusia separatiştilor din Donbas. Rusia neagă această versiune.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite