Un parlamentar rus propune înarmarea separatiştilor proruşi din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Turceak FOTO er.ru
Andrei Turceak FOTO er.ru

Un conducător de rang înalt al Parlamentului rus, Andrei Turceak, a făcut apel, miercuri, la înarmarea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei pe fondul unor tensiuni sporite la frontiera ruso-ucraineană, relatează AFP.

„În aceste condiţii, Rusia trebuie să ofere asistenţa necesară republicilor populare Luhansk şi Doneţk şi să le livreze anumite tipuri de armament, pentru a le consolida capacitatea defensivă”, a îndemnat, la televiziunea rusă, prim-vicepreşedinteşe Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.

Una dintre „feţele” Partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, Andrei Turceak acuză totodată autorităţile de la Kiev de faptul că „pregătesc o agresiune militară” împotriva celor două regiuni separatiste proruse.

Occidentul - mai ales Statele Unite - acuză, la rândul său, Rusia de faptul că a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina în vederea unei eventuale invazii a vecinului său.

Rusia dezminte orice plan de ofensivă, însă condiţionează o dezescaladare a crizei printr-o serie de revendicări prevăzute prin două proiecte de tratat care să garanteze, între altele, că Ucraina nu va adera niciodată la NATO.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea militară şi financiară a separatiştilor proruşi împotriva cărora Kievul luptă în Donbas (est) din 2014, însă Rusia dezminte aceste acuzaţii.

Declaraţiile lui Andrei Turceak marchează, astfel, o inflexiune în poziţia oficială afişată de Rusia până în prezent.

Potrivit lui Andrei Turceak, Partidul Rusia Unită este foarte îngrijorat de livrări de armament din Occident către Guvernul ucrainean anunţate de către Statele Unite, Regatul Unit şi ţările baltice.

Numărul tirurilor în Doneţk şi Luhansk „a crescut cu un nivel, iar civilii sunt pe cale să fie omorâţi”, declară el, îndemnând la „oprirea regimului de la Kiev”.

Rusia a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, în urma unei revoluţii pro-occidentale la Kiev.

În urma anexării Crimeei a izbucnit un conflict între separatişti proruşi şi forţele Kievului, în estul Ucrainei, soldat până în prezent cu peste 13.000 de morţi.

RusiaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite