„Super-iahtul lui Putin“, cadoul de Crăciun oferit de mai mulți oligarhi în 2014

0
Publicat:

Sutele de milioane necesare pentru construirea super-iahtului președintelui rus Vladimir Putin au fost dăruite de oligarhi ruși drept cadou de Crăciun în anul 2014, conform unui site al opoziției ruse, relatează Business Insider

Iahtul „Șeherezada” are o lungime de 136 de metri. Foto superyachtfan (Arhivă)
Iahtul „Șeherezada” are o lungime de 136 de metri. Foto superyachtfan (Arhivă)

Iahtul dispune de câteva piscine, două heliporturi, un bar special, băi cu robinete din aur și cinema.

De asemenea, se crede că super-iahtul în valoare de 700 de milioane de dolari a fost utilizat de presupusa amantă Alina Kabaeva, conform raportului. 

Dossier Center, care „urmărește activitatea criminală a diferitelor persoane asociate cu Kremlinul”, a afirmat că un grup de oameni de afaceri ruși, conduși de Gennady Timchenko, a strâns cele 583 de milioane de euro necesare pentru construirea iahtului „Șeherazada”. Super-iahtul fost construit într-un șantier naval german și lansat pe apă în luna iulie a anului 2019. 

Autorităţile italiene au confiscat în luna mai super-iahtul președintelui rus, după ce ancheta desfășurată a scos la iveală posibile legături cu guvernul rus. Cercetările „au evidențiat prezența unor legături economice și de afaceri semnificative” între proprietarul iahtului și „elemente proeminente ale guvernului rus”. 

Super-iahtul a fost supus unor reparații în luna iunie a anului 2020 în portul italian Marina di Carrara, din Toscana. 

Timcenko și familia sa au fost sancționați de guvernul american, ca parte a măsurilor restrictive impuse Rusiei de Occident, în urma invaziei din Ucraina. 

În raportul menționat nu sunt identificați ceilalți oligarhi implicați, însă este menționat faptul că una dintre companiile offshore, High Definition, care a donat 60 de milioane de dolari, poate fi legată de Ziyavudin Magomedov.

Magomedov a fost reținut în Rusia în anul 2018 și acuzat într-un scandal de corupție, motiv pentru care se află încă în închisoare. 

Alți donatori importanți sunt: Alera Assets, despre care Dossier Center a afirmat că a oferit 226 de milioane de dolari, și Diams Overseas, care a contribuit cu 289 de milioane de dolari. Business Insider nu a putut verifica cifrele menționate de Dossier Center.   

Existența vasului a fost dezvăluită în luna martie, după ce căpitanul britanic al super-iahtului a vorbit cu ziarul The Times.  

Conform Dossier Center, fostul președinte al Rosneft, Eduard Khudainatov ar fi înregistrat ca propietar. 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite