Rușii din Moscova simt pe propria piele prin ce trec ucrainenii: „Nu înțeleg cum oamenii dintr-o zonă de război pot să trăiască așa”

0
Publicat:

Turnurile strălucitoare ale cartierului de zgârie-nori din Moscova domină panorama capitalei ruse. Clădirile elegante din sticlă, concepute pentru a atrage investiții în contextul unui boom economic la începutul anilor 2000, contrastează dramatic cu restul orașului vechi de peste 800 de ani, relatează AP.

Atac cu drone la Moscova. FOTO Profimedia
Atac cu drone la Moscova. FOTO Profimedia

În prezent, acestea sunt un semn al vulnerabilității, în urma unei serii de atacuri cu drone care i-a zguduit pe unii moscoviți, iar războiul din Ucraina a ajuns pe teritoriul țării.

Cele două atacuri, de duminică și marți, nu sunt primele care au vizat Moscova. În luna mai a acestui an, un atac cu dronă a lovit Kremlinul. Dar ultimele atacuri, soldate fără victime, dar în urma cărora sticla de pe fațada unei clădiri a fost distrusă pe o suprafață de 150 de metri pătrați, au părut deosebit de îngrijorătoare. 

Este foarte înfricoșător pentru că te trezești noaptea auzind explozii", a afirmat Ulfiya în timp ce își plimba câinele, o femeie care a precizat că locuia într-o clădire din apropiere.

La fel ca și alți moscoviți intervievați de The Associated Press, ea nu și-a dezvăluit numele complet de teama unor represalii sau din motive ce țin de propria siguranță. 

Atac cu drone în Moscova.  FOTO Profimedia
Atac cu drone în Moscova. FOTO Profimedia

„M-am speriat cu adevărat”

O altă localnică, Ekaterina, a declarat că explozia de marți „s-a auzit ca un tunet". „Cred că pentru prima dată m-am speriat cu adevărat", a mărturisit ea. „Nu înțeleg cum pot oamenii dintr-o zonă de război să trăiască așa în fiecare zi și să nu o ia razna”, a mai adăugat Ekaterina. 

Ministerul rus al Apărării a anunțat că a doborât două drone ucrainene în afara Moscovei și că a bruiat electronic o alta, făcând-o să se izbească de clădirea IQ-Quarter, care găzduiește birouri guvernamentale precum Ministerul Dezvoltării Economice, Ministerul Dezvoltării Digitale și Comunicațiilor și Ministerul Industriei și Comerțului - aceeași clădire care a fost lovită duminică. 

La fața locului au ajuns pompierii și personalul de la Comitetul de Investigații al Rusiei. Câteva ore mai târziu, locuitorii se plimbau prin cartier de-a lungul râului Moscova sau stăteau pe bănci la soare. Marți, în jurul orei 13.00, muncitorii începuseră deja să înlocuiască ferestrele sparte. 

„Un război în toată regula”

În cartierul de afaceri, la 10 minute de mers cu metroul spre vest de Kremlin, se află unele dintre cele mai strălucitoare restaurante din Moscova, care oferă o panoramă impresionantă a capitalei și un meniu cu preparate de lux, precum trei tipuri de caviar, fructe de mare din Orientul Îndepărtat al Rusiei și preparate din bucătăria Franței. Însă veștile cumplite nu puteau fi evitate. 

În timp ce televiziunea rusă de stat a minimizat în mare măsură atacurile, un alt canal a strecurat o parte despre modul în care apărarea aeriană a Moscovei a reușit să intercepteze dronele între reportajele care evidențiază atacurile rusești asupra Ucrainei. 

Mihailo Podoliak, consilierul prezidențial ucrainean, a afirmat că Moscova „se obișnuiește rapid cu un război în toată regula", fără a confirma sau infirma implicarea Kievului în atacurile cu drone. 

După atacul de duminică, Kremlinul a declarat că securitatea va fi sporită. Totuși, având în vedere mărimea dronei care a lovit cartierul Moscovei, analiștii au pus sub semnul întrebării eficiența apărării antiaeriene a capitalei, sugerând că aceasta ar fi putut fi lansată din Ucraina. 

Moscova a fost atacată. FOTO EPA EFE
Moscova a fost atacată. FOTO EPA EFE

Dacă este așa, acest lucru ar fi destul de jenant pentru apărarea aeriană a Rusiei. Dacă o dronă se află în spațiul aerian rusesc de ore întregi, apărarea aeriană ar fi trebuit să o detecteze și să o doboare mai devreme", a afirmat Ulrike Franke, specialist în drone și tehnologie militară la Consiliul European pentru Relații Externe. 

„Noi îi atacăm pe ei, ei ne atacă pe noi”

Deși nu au provocat prea multe pagube, desfășurarea dronelor pe teritoriul Moscovei „distruge narațiunea Rusiei potrivit căreia războiul din Ucraina este un succes”, a afirmat Keir Giles, expert în probleme rusești la think tank-ul Chatham House din Londra. 

Acesta este un lucru care va fi din ce în ce mai greu de explicat de către mașinăria de propagandă a Rusiei", a adăugat el. 

Eldar, un moscovit, a prezentat atacurile în felul următor: „Noi îi atacăm pe ei, ei ne atacă pe noi. Și este evident că ei o să aibă succes undeva, iar noi o să avem succes altundeva. Ar trebui să încercăm să ne consolidăm apărarea". 

În Odintsovo, unde unele dintre drone au fost doborâte la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitală, unii locuitori au comentat incidentele pe canalul lor local de Telegram. 

O femeie a spus că a auzit zgomote care s-au dovedit a fi de la o mașină sau de la pubelele de gunoi închise necorespunzător și că a văzut ceea ce credea că sunt drone, dar, de fapt, erau un stol de păsări, un avion și o pungă de plastic purtată de vânt. 

„Cum este posibil să trăim așa?", a întrebat ea pe grupul menționat. 

„Nu mai creați panică", a sfătuit o persoană care face parte din grup.

„Dacă auzi un zgomot, fii fericită pentru că nu te-a lovit", a adăugat un membru al grupului. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite