Rusia susţine că a ucis în Siria 85.000 de terorişti şi zero civili

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Război Siria Idlib FOTO Hepta
Război Siria Idlib FOTO Hepta

Moscova a declarat duminică că a ucis 85.000 de „terorişti” şi zero civili în Siria. Totuşi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a afirmat că atacurile aeriene ruseşti şi obuzele de artilerie au omorât 18.000 de persoane, dintre care aproximativ 8.000 au fost civili, relatează The Independent.

La trei ani de la începutul intervenţiei Rusiei în Siria, un grup independent de monitorizare, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a declarat că loviturile aeriene ruseşti şi atacurile de artilerie au luat viaţa a peste 18.000 de persoane, inclusiv 8.000 de civili. 

Un alt grup, Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului, a subliniat într-un raport de 40 de pagini că forţele ruseşti au ucis 6239 de civili, dintre care 1804 erau copii.

De cealaltă parte, Kremlinul spune că în încercarea de a-l susţine pe Bashar al-Assad, a ucis 85.000 de oameni, şeful comisiei parlamentare de apărare numindu-i pe toţi „terorişti”. De asemenea, Rusia susţine că în ultimii trei ani nu a ucis niciun singur civil în Siria.

În tot acest timp, 112 militari ruşi au fost ucişi în Siria în schimburile de focuri.

Vicktor Bondarev, şeful comisiei parlamentare de apărare şi securitate, a declarat că sacrificiile nu au fost în zadar, de vreme ce au pregătit Rusia pentru luptele viitoare şi le-au adus forţelor armate mai multă experienţă.

Intervenţia Rusiei din 2015 în Siria a schimbat cursul războiului, împingând echilibrul războiului în favoarea forţelor pro-Assad într-un moment în care rebelii păreau să câştige conflictul. Totodată, Rusia a mai fost acuzată că a provocat atacuri asupra civililor sirieni, mai multe organizaţii de monitorizare a drepturilor omului acuzând Kremlinul că în bombardamente sunt prinşi civili şi spitale siriene în încercarea de a slăbi controlul rebelilor.

Căştile Albe, un grup finanţat de SUA, Marea Britanie şi alte ţări vestice, a emis duminică un raport în care acuză Rusia că nu respectă armistiţiul şi că nu a contribuit la detensionarea situaţiei din Siria.

Un raport întocmit de Reţeaua Siriană pentru Drepturile Omului atacă Moscova şi spune că ar avea culpabilitate în crmele de război, care includ 321 de incidente cu oameni omorâţi în masă şi 954 de atacuri asupra infrastructurii civile, cum ar fi şcoli, instituţii medicale sau pieţele. 

Săptămâna trecută Pentagonul a recunoscut că în luptele împotriva Isis în Irak şi Siria a ucis cel puţin 1.100 de civili.

Aniversarea de trei ani a intervenţiei ruseşti în Siria vine ca urmare a faptului că Kremlinul încearcă să încheie acest conflict. Luna trecută Rusia a încheiat o înţelegere cu Turcia pentru a preveni un atac iminent asupra provinciei Idilib, controlată de rebeli. Această înţelegere a inclus înfiinţarea unei zone demilitarizate între forţele de opoziţie şi cele guvernamentale, cara ar fi lipsită de soldaţi sau arme periculoase.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite