FP: Kremlinul se pregătește pentru „infecția psihologică a personalului” de către un inamic care l-ar manipula prin hipnoză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pseudoștiința și misticismul sunt comune în rândul elitei moscovite, arată un articol apaărut în prestigioasa revistă Foreign Policy.

Moscova. Un decor de Anul Nou stilizat, purtând litera „Z”. Foto: Getty Images
Moscova. Un decor de Anul Nou stilizat, purtând litera „Z”. Foto: Getty Images

Există o mulțime de motive în zilele noastre pentru a ne întreba dacă președintele rus Vladimir Putin și prietenii săi sunt deconectați de la realitatea de zi cu zi. Dar o notă recentă de la Kremlin dezvăluie că cei care se ocupă de guvernul rus au mers mult mai departe decât ne-am dat seama cei mai mulți dintre noi.

Nota, publicată de The Insider, un post de știri rus în exil, subliniază modul în care Serviciul Gărzii Federale Ruse (FSO), care îi protejează pe oficiali de rang înalt precum Putin, s-ar descurca cu invazia Ucrainei – sau cu orice alt război – care s-ar putea extinde pe propriul teritoriu al Federației Ruse. Acesta se concentrează pe pregătirea psihologică, asigurându-se că ofițerii FSO vor avea „sprijinul moral și psihologic” necesar pentru a rezista la ceea ce memoriul numește un potențial „atac ideologic masiv”. Dar rușii nu sunt pur și simplu îngrijorați de propaganda obișnuită din timpul războiului, cum ar fi emisiunile de radio pirat sau ziarele underground. În schimb, Kremlinul se pregătește pentru ceea ce numește „infecția psihologică a personalului” de către un inamic care l-ar manipula prin hipnoză – precum și prin puteri mistice și psihice necunoscute. Memo-ul avertizează cu privire la „generatori-psi” și „abilități hipnotice” folosite de personalul străin.

Credința în puteri mistice este relativ comună în Rusia, unde aproximativ 20% dintre oameni au vizitat un para-psiholog și mai mult de 60% cred într-o formă de magie. Natalia Antonova, scriitoare din Washington și expertă în Rusia, care a petrecut șapte ani raportând de la Moscova, a spus: „Problema hipnozei și a telekinezei, indiferent de ceea ce se încearcă prin aceste „tehnici”, este cu adevărat crezută de rușii. Majoritatea dintre noi încă încearcă să se descurce în lumea reală, dar nu și conducerea rusă. Aceasta nu mai încearcă.”

Astfel de temeri pot fi impuse la vârf. Se zvonește de mult timp că liderii ruși, inclusiv Putin, cred în misticism, astrologie, numerologie și psihotronică, precum și în convingerea că stăpânirea lor asupra unei Rusii mari este predestinată. Încă din 1988, New York Times a remarcat că „horoscoapele, medicina populară, vindecarea parapsihologică și tot felul de forme de misticism ocupă un loc proeminent în societatea sovietică, parțial credinciosă”.

Misticismul se îmbină cu credințele ortodoxe ruse mai convenționale despre scenariile apocaliptice și influența satanică. La o ceremonie din septembrie a anexării unor părți ale Ucrainei, Putin a descris modul în care „suprimarea libertății în sine a căpătat trăsăturile unei religii: satanismul pur și simplu”. Apoi, în octombrie, guvernul rus și-a schimbat justificarea războiului, susținând a avea un imperativ moral: să „realizeze dezatanizarea Ucrainei”. În timp ce limbajul satanismului este uneori folosit doar ca retorică exagerată, uneori este înțeles literal. Ideile conservatoare ortodoxe ruse despre războiul spiritual, în care Occidentul este descris ca fiind literalmente demonic, au fost încorporate în propriul vocabular al statului rus și s-au amestecat cu entuziasmul țării pentru pseudoștiința psihică.

Să nu-ți faci griji, totuși. Nota a prezentat modul în care FSO intenționează să evite acest tip de atac psihic. Tacticile includ întărirea psihică a ofițerilor, spunându-le povești despre curajul și eroismul colegilor lor. Un alt mijloc de contracarare a infecției psihologice implică oferirea ofițerilor de tururi ale Galei Celebrității și Istoriei FSO și vizite la Catedrala Maicii Domnului din Kazan din Moscova – probabil pentru a se ruga pentru îndepărtarea diavolului. Va exista, de asemenea, un fel de sistem de prietenii: „Este necesar ca ofițerii cei mai pricepuți din punct de vedere politic ai FSO să fie în contact cu cei mai puțin stabili din punct de vedere psihic”, se arată în notă. Sau, ca măsură de precauție, poate fi necesară trimiterea la spital a ofițerilor vulnerabili din punct de vedere psihologic care suferă de „instabilitate neuropsihiatrică” în aceste vremuri misterios de periculoase.

Statul sovietic și succesorul său au experimentat atât controlul minții ( la fel ca și Statele Unite ale Americii în timpul Războiului Rece, folosind un proiect psihic secret propriu). Un memoriu rusesc desecretizat în 2019 a prezentat modul în care, în anii 1980, oamenii de știință au investigat percepția extrasenzorială (ESP) și alte abilități mistice. Și în 2019, un jurnal militar rus a declarat că soldații țării au puteri psihice – și că le-au folosit înainte. Soldații au învățat cum să citească gândurile de la delfinii telepatici. Dar, nu totul este doar controlul minții transmis de Flipper. Autorul articolului, un colonel al armatei, a scris că soldații telepați sunt, de asemenea, capabili să blocheze semnalele de comunicații și să blocheze computerele cu gândurile lor.

În cursa paranormală a înarmărilor din Războiul Rece, nicio „armă” psihică nu era prea ciudată pentru a fi luată în considerare – atâta timp cât orice încercau oamenii de știință nu părea că ar fi intrat în sfera ocultismului.

Jurnalistul de investigație Annie Jacobsen a scris într-o carte din 2017 : „Nomenclatura sovietică din domeniul jurul ESP a fost rescrisă pentru a suna tehnic, rupând astfel toate legăturile cu trecutul ocult al ESP”. Telepatie? A fost redenumită „transmisii ale sistemelor biologice pe distanțe lungi”. Psihokinezia? Mișcarea obiectelor doar prin puterea gândului a fost numită „emisii neionizante, în special electromagnetice, de la oameni”.

Nota FSO dezvăluită explică faptul că directorul adjunct al FSO, generalul Alexander Komov, este responsabil pentru punerea în aplicare planului final secret de a evita un atac psihic dacă este necesar. Komov este în parte un om de știință, în parte un „ciudat”. El a participat la o conferință organizată anul trecut de Institutul de Cercetare Spațială al Academiei Ruse de Științe, vorbind despre posibilitatea spionării Pământului din spațiu. De asemenea, se pare că ar conduce un grup de consilieri independenți care include astrologi, vrăjitori care se ocupă de magia neagră și parapsihologi.

Potrivit memo-ului divulgat, printre alte strategii pe care rușii cred că inamicul le poate folosi se numără „jocurile psiho-corective”, „virusuri psi de computer” și influență psihologică „chimică și biologică”. Psihocorecția este o pseudoștiință menită să „corecteze” dezvoltarea copiilor mici, folosind adesea jucării și poate include psihologia experimentală. Utilitatea sa pentru oficialii care sunt vizați de parapsihologi inamici este discutabilă. The Insider notează că posibilitatea apariției „virusurilor psi de computer”, oricare ar fi aceștia, este puțin probabil să afecteze Kremlinul, deoarece ofițerilor le este interzis să folosească telefoane mobile sau tablete în timpul serviciului.

Invazia inițială a Ucrainei a fost susținută de o putere puternică: o armată de aproape 200.000 de oameni însoțiți de artilerie numeroasă, tancuri și o forță aeriană impresionantă. Expertii ruși s-au lăudat cu o victorie ușoară, dar acest lucru s-a dovedit a fi inexact în fața rezistenței ucrainene, iar o mobilizare în masă a făcut puțin pentru a schimba cursul eșecului. Aceasta poate contribui la o atmosferă bogată în idei și percepții fanteziste.

Când se confruntă cu realitatea rece și dură pe care nu o pot stăpâni, în Ucraina, încep să se destrame psihic”, spune Antonova.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite