Rusia: poliţiştii au confiscat un tablou satiric cu Putin şi Medvedev pictaţi în lenjerie pentru femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un vizitator pozează tabloul controversat, intitulat de artistul Constantin Altunin „Travesti”.                   FOTO: Reuters
Un vizitator pozează tabloul controversat, intitulat de artistul Constantin Altunin „Travesti”.                   FOTO: Reuters

Poliţia a confiscat un tablou dintr-o galerie expusă în Sankt Petersburg care îi ilustra pe preşedintele Vladimir Putin şi pe premierul Dmitri Medvedev într-o manieră satirică, având corpuri de femei îmbrăcate doar cu lenjerie intimă. Autorităţile au spus că tabloul încălca anumite legi pe care au refuzat să le specifice.

De asemenea, poliţiştii au mai interzis expunerea unui tablou care îl înfăţişa pe liderul Bisericii Ortodoxe din Rusia având spatele acoperit de tatuaje, şi alte două picturi ironice la adresa oficialilor care au susţinut aprobarea legii care interzice aşa-zisa propagandă homosexuală, notează Reuters.

Poliţia din Sankt Peterburg a transmis că a confiscat tablourile de la galeria intitulată „Muzeul Puterii”, găzduită într-un apartament cu două camere de Alexander Donskoi, după ce au existat reclamaţii potrivit cărora era ilegală expunerea lor. Deşi poliţiştii nu au oferit detalii suplimentare, în Rusia există o lege potrivit căreia este ilegală insultarea autorităţilor, fiind o infracţiune care poate fi sancţionată cu o pedeapsă maximă de un an de închisoare.

Deputatul din Sankt Peterbutg, Vitali Mironov, a cărui imagine a fost asociată cu drapelul multicolor al activiştilor pentru drepturile gay  într-unul dintre tablouri, a declarat că tablourile erau „nepotrivite” şi că aveau un „caracter pornografic deosebit”.

Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraş din Rusia, va găzdui săptămâna viitoare summitul G20. Numit şi „fereastra către Europa”, a fost unul dintre primele oraşe care au adoptat legea împotriva „propagandei gay”.

Parlamentul rus a adoptat o legislaţie asemănătoare, ceea ce a atras critici şi proteste în ţară şi peste graniţă, precum şi ameninţări de boicotare a Jocurilor Olimpice de la Soci, care vor avea loc în februarie anul viitor.

Organizatorul expoziţiei Alexander Donskoi a spus că autorităţile l-au forţat să închidă galeria şi nu i-au dat nicio explicaţie pentru confiscarea unora dintre tablouri. „Nu am primit niciun document formal care să ne interzică activitatea”, a explicat Donskoi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite