Rusia. Elevii din anul terminal vor studia dintr-un manual de istorie care prezintă „punctul de vedere” al regimului

0
Publicat:

Elevii ruși din anul terminal vor învăța de la 1 septembrie dintr-un nou manual de istorie, care prezintă „punctul de vedere al statului”, adică al regimului Putin, în evenimentele produse după 1945 până în zilele noastre.

Captură din noul manual de istorie pentru elevii ruși din clasa a XI-a
Captură din noul manual de istorie pentru elevii ruși din clasa a XI-a

Scris în doar cinci luni, noul manual de istorie pentru clasa a XI-a a fost prezentat luni de ministrul rus al Educației Serghei Kravțov.

Reprezentanții regimului prezenți la eveniment nu și-au ascuns intențiile din spatele noului manual, și anume de a educa noua generație în acord cu politica actuală a Kremlinului. În loc de un manual care să respecte rigurozitatea științifică, Kremlinul impune învățarea versiunilor sale politizate asupra evenimentelor istorice, iar războiul din Ucraina are parte de un capitol aparte.

„Manualul prezintă punctul de vedere al statului”, a recunoscut consilierul prezidențial Vladimir Medinski.

Deloc surprinzător, autorii manualului prezintă Rusia ca o cetate asediată nevoită să reacționeze „presiunilor” occidentale.

În ceea ce privește Ucraina, țara vecină este descrisă ca o țară „nazistă” ce trebuie „demilitarizată”.

Evident, soldații ruși sunt descriși drept „eroi” care „salvează pacea” în Ucraina începând de la anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014.

Manualul denunță totodată sancțiunile occidentale, calificate ca fiind mai rele decât războiul cu Napoleon.

Vladimir Medinski, care este cunoscut pentru viziunea sa patriotică asupra istoriei, a lăudat rapiditatea cu care a fost realizat acest manual.

„Niciun manual nu a fost creat în țara noastră într-un timp atât de scurt”, a spus consilierul prezidențial rus.

Noul manual se înscrie în demersul Kremlinului de a impune „educația patriotică” în școlile din Rusia.

De altfel, în contextul războiului din Ucraina, școlile din Rusia sunt vizate de o represiune fără precent în era post-sovietică a țării împotriva celor care încalcă liniile ideologice ale Kremlinului.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite