Rusia dă undă verde planurilor de construire a unui pod peste Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pod peste Strâmtoarea Kerci, proiect îndelung amânat care ar uni Rusia de peninsula Crimeea, a primit undă verde din partea autorităţilor ruse. Preşedintele Vladimir Putin a confirmat miercuri existenţa planurilor şi a asigurat că viitorul pod va crea legături rutiere şi feroviare între cele două teritorii, costul proiectului fiind estimat la trei miliarde de dolari.

Traversarea Strâmtorii Kerci (estul Crimeei), care atinge 4,5 kilometri în cel mai îngust punct, al braţului de mare care leagă mările Azov şi Neagră, este singura modalitate de a ajunge pe peninsulă de pe teritoriul rusesc, fără a trece prin Ucraina, relatează Mediafax.

„Ne trebuie un pod pentru automobile şi trenuri”, a subliniat Putin într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, citat de agenţia Interfax.

În prezent, legătura este asigurată de un bac. Trenurile continuă să circule pe teritoriul ucrainean, a anunţat ministrul Transporturilor Maxim Sokolov, adăugând că specialiştii studiază planurile pentru încă un pod între cele două regiuni.

Potrivit ministerului, citat de Intefax, proiectului îi este alocat un buget global în valoare de trei miliarde de dolari (2,16 miliarde de euro). Sursa nu a precizat ce infrastructuri include acest buget.

Un oficial local a declarat la începutul lunii că podul este proiectat la o lungime de 7,5 kilometri. Premierul rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prin care încredinţeză gestionarea unui grup public, BTP. Valoare evocată atunci era de 24 de miliarde de ruble (470 de milioane de euro).

Crimeea, un teritoriu cu populaţie majoritar rusofonă, în sudul Ucrainei, şi-a proclamat independenţa în urma schimbării puterii de la Kiev şi s-a pronunţat cu aproape 97% din voturile exprimate pentru alipirea la Rusia, într-un referendum, duminică, denunţat de Kiev şi Occident.

Curtea Constituţională rusă a validat miercuri, în unanimitate, tratatul privind integrarea Crimeei în Federaţia Rusă, semnat marţi de către Putin.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite