Rusia ar putea sechestra toate avioanele străine din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Un proiecte de lege se află pentru aprobare pe masa guvernului de la Moscova. Aceasta ar face posibilă menţinerea flotei aeriene de fabricaţie străină în Rusia, permiţând companiilor aeriene să aibă dreptul de a nu returna aeronavele proprietarilor acestora, informează Interfax.

Proiectul de lege care a fost pregătit de Ministrul Transporturilor de la Moscova va acorda companiilor aeriene dreptul de a nu returna avioanele proprietarului lor de drept. Aceasta decizie ar putea afecta contractele de închiriere a aeronavelor încheiate înainte de 24 februarie 2022, potrivit hotnews.ro. 

Documentul stipulează că în cazul în care compania care deţine aeronavele reziliază contractul cu compania aeriană care le-a închiriat şi solicită returnarea lor înainte de termen, decizia de returnare va trebui aprobată de o comisie guvernamentală pentru înlocuirea importurilor condusă de viceprim-ministrul Iuri Borisov.

Astfel, transportatorul va putea practic sechestra aeronava pentru a o folosi în continuare.

De asemenea, proiectul prevede ca serviciile de service şi contractul de închiriere a aeronavelor să poată fi plătite în ruble şi ca acestea să poată fi asigurate şi reasigurate „de către organizaţiile ruse de asigurări în condiţii echivalente cu cele stipulate în contract”.

Majoritatea aeronavelor folosite de companiile ruseşti sunt fabricate în străinătate, în special de Boeing şi de Airbus, iar mai mult de jumătate din aeronavele care operează în Rusia sunt închiriate de proprietari străini, potrivit companiei de consultanţă Cirium.

La sfârşitul lunii februarie, Uniunea Europeană a impus sancţiuni care interzic furnizarea de aeronave civile şi piese de schimb către Rusia, precum şi întreţinerea şi asigurarea acestora. Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite şi Canada şi-a închis întregul spaţiu aerian pentru aeronavele din Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite