Putin va anunța o nouă mobilizare și va institui legea marțială în mai multe orașe din Rusia, spune un analist politic

0
Publicat:

Vladimir Putin va anunța o nouă mobilizare masivă și va impune legea marțială în mai multe orașe din Rusia din cauza dificultăților întâmpinate pe frontul din Ucraina, afirmă un analist politic rus aflat în exil.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Disperat din cauza dificultăților cu care se confruntă armata rusă în Ucraina și ineficienței mobilizării parțiale decretate la sfârșitul lunii septembrie, liderul de la Kremlin intenționează să ordone o nouă campanie de recrutare pentru război. Decretul ar urma să fie semnat în perioada sărbătorilor de iarnă. Mesajul de „convingere” ar putea fi că Rusia are nevoie de o nouă mobilizare pentru a „proteja” țara de o amenințare dinspre Occident, spune istoricul și analistul politic Valeri Solovei, fost profesor la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale (MGIMO) din Moscova.

Canalul de Telegram General SVR susține de asemenea că Putin va ordona un „al doilea val de mobilizare”, anunțul urmând să fie făcut în „a doua jumătate a lunii ianuarie sau în februarie, concomitent cu instituirea legii marțiale la Moscova”. Acest val va include „și femeile” și va presupune închiderea granițelor pentru a evita fuga din țară, cum s-a întâmplat la scurt timp după decretarea mobilizării parțiale, precizează General SVR.

Ideea de mobilizare pentru un „război popular” îi aparține adjunctului șefului de cabinet de la Kremlin, Serghei Kirienko (60 de ani), care este considerat drept un candidat la succesiunea lui Putin.

În opinia lui Solovei, nu este exclus ca această măsură să declanșeze un puci la Moscova.

„Principala forță motrice a loviturii de stat nu va fi opoziția, ci elitele”, spune acest analist politic într-o emisiune difuzată pe YouTube.

Potrivit lui Solovei, Putin este bolnav și știe că se apropie de ziua în care nu își va putea exercita funcția.

„El și anturajul lui știu asta”, susține Solovei, potrivit căruia Putin suferă de cancer, Parkinson și o tulburare schizoafectivă.

Evgheni Prigojin, șeful celebrei companii militare private Wagner, se comportă deja de parcă Putin „nu mai există”, subliniază el.

Wagner a recrutat până la 35.000 de deținuți pentru războiul din Ucraina și postează filmulețe macabre cu execuții de „trădători”.

„Daily Mail”, care preia declarațiile lui Valeri Solovei și cele emise pe canalul General SVR, precizează că este extrem de dificil de stabilit veridicitatea acestor afirmații și a surselor lor, dar atât Solovei cât și General SVR au avut dreptate în legătură cu mobilizarea parțială anunțată de Putin în luna septembrie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite