Putin „nu exclude“ posibilitatea ca Rusia să fie de acord cu intervenţia în Siria dacă SUA prezintă dovezi irefutabile privind implicarea regimului Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Vladimir Putin nu a exclus posibilitatea ca Rusia să-şi dea acordul pentru o intervenţie militară în Siria dacă se va dovedi în mod irefutabil că regimul de la Damasc a atacat populaţia cu agenţi chimici, informează RIA Novosti şi Associated Press. Totuşi, dacă SUA şi aliaţii nu vor putea face dovada identităţii atacatorului, Putin a spus că ONU ar trebui să sancţioneze operaţiunea militară.

Putin „nu exclude” să-şi dea acord pentru folosirea forţei împotriva Siriei în cadrul ONU dacă dovezile că Assad a folosit arme chimice sunt obiective şi nu interceptări şi informaţii obţinute în mod neortodox de serviciile de informaţii americane. În consecinţă, Putin a spus din nou că, înainte să se ia vreo măsură, Obama trebuie să primească aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă americane Associated Press şi canalului rus de stat Russia 1, Putin a declarat că Moscova a furnizat Siriei componente a sistemului de rachete sol-aer S-300, dar a îngheţat alte livrări. El a sugerat că Rusia ar putea vinde sistemele de rachete în altă parte dacă Occidentul va ataca fără susţinerea Consiliului de Securitate al ONU. Să nu uităm însă că sunt cinci ţări cu drept de veto în acel consiliu, dintre care două - Rusia şi China - şi-au exprimat dezaprobarea faţă de o intervenţie în Siria.

Liderul de la Kremlin a spus că e „absurd” ca regimul lui Assad, un aliat puternic al Rusiei, să folosească arme chimice într-un moment în care are avantaj în faţa rebelilor. „Pare absolut absurd ca forţele armate, care sunt în ofensivă în prezent şi în câteva zone au înconjurat aşa-zişii rebeli şi i-au lichidat, ca în aceste condiţii să înceapă să folosească arme chimice interzise, când realizează foarte bine că acest lucru ar putea servi drept pretext pentru aplicarea unor sancţiuni împotriva lor, inclusiv folosirea forţei”.

„Dacă există informaţii că armele chimice au fost folosite de armată, aceste dovezi trebuie aduse la cunoştiinţa Consiliului de securitate”, a spus şeful de la Kremlin, care a comparat însă probele prezentate până acum cu falsele informaţii folosite de administraţia Bush pentru a justifica invadarea Irakului în 2003.

Preşedintele rus a spus că filmarea în care apar copiii atacaţi cu agenţi chimici în afara Damascului ar putea fi o „făcătură”, pe care a atribuit-o grupării teroriste al-Qaeda.

Întrebat ce ar face Rusia dacă SUA atacă Siria, Putin a spus că e „prea devreme” să se discute despre asta.

Interviul acordat marţi noapte, singurul înainte de summitul de la Sankt Petersburg, care începe joi, s-a concentrat pe tema Siriei. Putin a declarat că i-a părut rău că Obama a contramandat întâlnirea lor tete-a-tete, care trebuia să aibă loc înainte de summit, însă şi-a exprimat speranţă că vor avea „discuţii serioase” despre Siria şi alte probleme în cadrul reuniunii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite