Putin laudă eficienţa armelor ruseşti şi invită aliaţii din Asia, Africa şi America Latină la manevre militare comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin la Salonul Internaţional de armament de la Kubinka, alături de Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin la Salonul Internaţional de armament de la Kubinka, alături de Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin laudă luni armamentul fabricat de ruşi aliaţilor săi străini şi dă asigurări că şi-a dovedit eficienţa pe câmpul de luptă, în toiul Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

”Suntem pregătiţi să le propunem aliaţilor şi partenerilor noştri tipurile de armament cele mai moderne, arme de infantierie blindate, artilerie, aviaţie de luptă sau drone”, declară Vladimir Putin.

”Peste tot în lume, acest armament este apreciat de către profesionişti pentru fiabilitatea sa, calitatea sa şi mai ales pentru înalta sa eficienţă. El a fost aproape în întregime folosit, în mai multe rânduri, în condiţii reale de luptă”, subliniază el.

Liderul de la Kremlin face aceste declaraţii în prima zi a Salonului Internaţional de Armament - organizat timp de o săptămână - la Kubinka, în regiunea Moscova, unde sunt aşteptaţi aproximativ 1.500 de participanţi.

Vladimir Putin dă asigurări că Rusia are ”mulţi aliaţi” şi evocă mai ales ”legătiurile de încredere” din America Latină, Asia şi Africa.

”Acestea sunt state care nu se clatină în faţa aşa-zisei hegemonii. Liderii lor dau dovadă de un adevărat caracter viril”, subliniază el.

În opinia sa, formarea unor militari străini în Rusia oferă, de asemenea, ”mari perspective”.

”Mii de militari profesionişti sunt mândri să ne considere şcolile şi academiile militare drept alma-mater”, dă asigurări Putin.

El invită aliaţii Rusiei să participe la manevre militare comune cu Moscova.

În perioada 2017-2021, Rusia a fost al doilea exportator de armament - 19% din piaţa mondială -, potrivit unui raport întocmit de Stockholm Institute (Sipri), date aflate cu toate acestea într-o scădere continuă în ultimii ani, potrivit acestei surse.

Consecinţele sancţiunilor impuse de Occident Rusiei după ce a inavadat Ucraina riscă să-i pedepseacă şi mai mult industria armamentului şi să-i blocheze circuitele logistice şi financiare.

Armamentul rus foloseşte, de asemenea, componente străine, care nu mai pot fi importate.

În pofida acestor dificultăţi, directorul Agenţiei Federale ruse a Cooperării în Armament, Dmitri Şugaev, a declarat luni agenţiei ruse de presă RIA Novosti că Rusia a semnat - în 2022 - noi contracte de export de armament în valoare de 16 miliarde de dolari cu un portofoliu de comenzi de până la 57 de miliarde de dolari.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite