Presa rusă: Lobbyştii războiului rece au câştigat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omaba il acuză pe Putin că a tensionat relaţiile cu SUA de când s-a întors la Kremlin FOTO Reuters
Omaba il acuză pe Putin că a tensionat relaţiile cu SUA de când s-a întors la Kremlin FOTO Reuters

SUA îşi doresc o pauză în relaţia cu Rusia. Liderul de la Casa Albă a declarat că reevaluează legăturile cu Moscova, din cauza diferenţelor de atitudine în anumite probleme, inclusiv cazul lui Edward Snowden.


Totuşi, Barack Obama a menţionat că este în relaţii bune cu Vladimir Putin, deşi a anulat întâlnirea cu preşedintele rus din septembrie. „Probabil, este necesar să luăm o pauză, să vedem încotro se îndreaptă Rusia, care sunt interesele noastre principale, să moderăm relaţia, astfel încât să facem lucruri bune pentru SUA şi, sperăm, bune şi pentru Rusia“, a declarat preşedintele american, în timpul unei conferinţe de presă la Casa Albă.

„Putin, băiatul plictisit din ultima bancă“

Obama a subliniat că retorica anti-americană din Rusia este mai accentuată după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin şi că l-a încurajat să renunţe la mentalitatea din timpul Războiului Rece. Liderul de la Casa Albă spune că discuţiile cu omologul său rus sunt de cele mai multe ori constructive, chiar dacă acesta afişează o imagine de dur în faţa jurnaliştilor. „Vladimir Putin arată ca un copil plictisit, care stă în ultima bancă. Dar adevărul este că atunci când avem conversaţii, de cele mai multe ori, sunt productive“, a declarat Obama.

Presa rusă scrie în SUA, în relaţiile dintre Rusia şi America a câştiga tabăra care merge pe logica „războiului rece“. Ziarul „Kommersant“ scrie că două acorduri privind cooperarea în domeniul industriei nucleare, care urmau să fie semnate în cadrul summitului Obama-Putin, vor fi „salvate“ .

Unul dintre acorduri vizează intensificarea contactelor bilaterale şi schimbului de informaţii privind neproliferarea armamentului nuclear sub egida Centrului naţional rus de reducere a ameninţării nucleare, iar celălalt urmează să permită monopolului rus de stat în domeniul nuclear Rosatom să colaboreze cu „laboratoarele“ nucleare americane, scrie Kommersant.
 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite