Patriarhul Kirill I le transmite sfinţilor să se roage pentru Rusia şi răspândeşte propaganda Kremlinului: „Nu am atacat pe nimeni”. Reacţie în presa ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Kirill I al Rusiei
Patriarhul Kirill I al Rusiei

Patriarhul Kirill I al Moscovei şi al Întregii Rusii face noi declaraţii care îi înfurie pe ucraineni şi contrazice realitatea, dar se încadrează în linia ideologică a Kremlinului.

Potrivit lui Kirill I, Vladimir Gundiaev pe numele de mirean, „Rusia nu a atacat pe nimeni, ci doar îşi apără graniţele”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut această declaraţie într-o predică ţinută în a noua zi după Paşte la Catedrala Arhanghelului Mihail, situată lângă Kremlin.

Cu acest prilej, Kirill I le-a transmis sfinţilor să se roage ca graniţele Rusiei să rămână neatinse, iar poporul său să aibă suficientă „înţelepciune, putere şi onoare, dacă va fi cazul, pentru a le apăra”.

Pravda.ua îi reaminteşte patriarhului rus că ţara sa duce, din 24 februarie, un război la scară largă împotriva Ucrainei fără să fi fost provocată, un război lansat după opt ani de la anexarea peninsulei Crimeea, instigarea unui conflict militar în Donbas şi operaţiuni hibride.

Înainte de Ucraina, Rusia a atacat Georgia, în august 2008.

Într-un interviu acordat cotidianului italian „Corriere della Sera”, Papa Francisc dezvăluie că i-a transmis Patriarhului Kirill I să nu devină „băiatul de altar al lui (Vladimir, n. red.) Putin”.

„Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom. În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaş în mână, toate justificările războiului. L-am ascultat şi i-am spus: <<Nu înţeleg nimic>>. Frate, noi nu suntem clerici ai statului, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus. Patriarhul nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”, a declarat liderul Bisericii Catolice.

Patriarhia Moscovei a reacţionat imediat, susţinând că Suveranul Pontif a ales „tonul greşit” pentru a transmite conţinutul conversaţiei purtate de Papa Francisc şi Patriarhul Kirill I în data de 16 martie.

O întâlnire programată între cei doi pentru 14 iunie la Ierusalim a fost amânată.

Vladimir Putin a invocat că extinderea NATO la graniţele Rusiei ca motiv al izbucnirii războiului din Ucraina, un pretext invocat inclusiv de Patriarhia de la Moscova.

„Patriarhul Kirill a reamintit (în discuţia cu Papa Francisc, n. red.) că, la sfârşitul erei sovietice, Rusia a primit asigurarea că NATO nu se va mişca un centimetru în direcţia estică. Cu toate acestea, această promisiune a fost încălcată”, se arată într-un comunicat.

Însă Statele Unite şi NATO, precum şi numeroşi istorici resping această interpretare oferită de Putin, precizând că nu există documente cu privire la astfel de asigurări. În acelaşi timp, NATO pledează pentru principiul suveranităţii, în sensul că ţările sunt libere să solicite aderarea la o alianţă pur defensivă şi care nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite