Oligarhii ruși și-au luat rămas bun de la Daria Dughina și au cerut victoria în Ucraina: „Ea a vrut asta”

0
Publicat:

Rușii și-au luat marți rămas bun de la Daria Dughina, fiica ideologului de extremă dreapta Aleksandr Dughin, cerând o abordare mai dură în războiul împotriva Ucrainei. Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Moscova ar putea intensifica atacurile împotriva civililor ucraineni și instituțiilor guvernamentale în zilele următoare, conform The Washington Post.

Aleksandr Dughin, la funeraliile fiicei sale, Daria Dughina FOTO Profimedia
Aleksandr Dughin, la funeraliile fiicei sale, Daria Dughina FOTO Profimedia

Dughina a murit sâmbătă seara într-un atentat cu mașină-capcană în centrul Moscovei. Serviciul de securitate rus al FSB a dat vina pentru ucidere pe serviciul de securitate al Ucrainei. Oficialii ucraineni au negat însă implicarea în moartea Dariei Dughina.

Sute de ruși au venit marți la ceremonia de comemorare care a avut loc într-o sală întunecată din centrul televiziunii de stat Ostankino din Moscova, și au depus trandafiri și garoafe lângă sicriul Dariei. Pe hol au fost puse coroane funerare mari cu trandafiri roșii și crini albi alături de mai multe fotografii cu Dughina.

Mașini oficiale negre au oprit la centrul de televiziune, împânzit de membri ai Gărzii Naționale și ai poliției.

Cei apropiați au fost nevoiți să treacă de patru detectoare de metale pentru a intra în sală.

Politicieni, prezentatori proeminenti ai televiziunii de stat și alte personalități publice au luat cuvântul la memorial, dând vina pe Ucraina pentru atac și cerând învingerea Ucrainei.

Președintele Vladimir Putin a trimis un reprezentant pentru a-și prezenta condoleanțele, iar ministrul de externe Serghei Lavrov a trimis un mesaj în care a afirmat că moartea ei a fost „o crimă josnică și inumană”.

Printre cei îndoliați s-a numărat omul de afaceri Evgheni Prigojin, vizat de sancțiunile americane și care este descris de Departamentul de Stat drept manager și finanțator al grupului de mercenari Wagner, care luptă alături de armata rusă în estul Ucrainei.

Dughin, o figură ortodoxă conservatoare influentă, a cerut de ani de zile un război împotriva Ucrainei.  El a dezvoltat conceptul unei „lumi rusești”, în care Ucraina și Belarus vecine nu erau națiuni suverane, ci făceau parte din Rusia. Ideologia sa naționalistă a influențat opinia lui Putin conform căreia Ucraina nu poate fi independentă decât dacă este subjugată Rusiei.

Dugina, care era redactor-șef al unui site web rusesc de dezinformare și era vizată de sancțiunile SUA, a susținut foarte mult războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

Naționaliștii duri și criticii interni ai abordării militare rusești au îndemnat de luni de zile la o mobilizare militară, o cale pe care Kremlinul a evitat-o ​​pentru că ar fi profund nepopulară, preferând să minimizeze războiul ca pe o „operație militară specială” limitată și ascunzând amploarea victimelor Moscovei.

Aleksandr Dughin: „Rusia, imperiul nostru”, printre primele ei cuvinte

La memorial,  Aleksander Dughin a spus, cu ochii în lacrimi, că fiica sa a murit pentru Rusia și că „acest sacrificiu suprem, cel mai mare preț pe care îl plătim, poate fi justificat doar prin victorie”.

El a spus că nu și-ar dori ca rușii să o glorifice, ci să „lupte pentru marea noastră țară, să ne apere credința, sfânta Ortodoxie, să iubească poporul nostru rus, pentru că ea a murit pentru popor”.

Aleksander Dughin a spus, cu ochii în lacrimi, că fiica sa a murit pentru Rusia FOTO Profimedia
Aleksander Dughin a spus, cu ochii în lacrimi, că fiica sa a murit pentru Rusia FOTO Profimedia

„În ultima noastră conversație, ea a spus: „Tată, mă simt ca un erou și un războinic. Asta vreau să fiu. Nu vreau altă soartă. Vreau să fiu cu poporul meu, cu țara mea. Vreau să fiu de partea luminii”, a spus el.

Când era copil, aproape că primele ei cuvinte, pe care noi am învățat-o, au fost «Rusia», «statul nostru măreț», «nația noastră», «imperiul nostru»”, a spus Aleksandr Dughin la catafalcul fiicei sale.

Deputatul Leonid Sluţki, care a fost membru al delegației ruse la negocierile de pace eșuate cu Ucraina, a declarat că moartea lui Dughina face ca astfel de negocieri să fie dificil de propus, numind atacul „o tragedie monstruoasă”.

„Suntem foarte conștienți de situație. Oamenii „invizibili” care vorbesc aceeași limbă ca noi ne ucid copiii”, a spus Sluţki.

Oligarhul Konstantin Malofeiev, asociat de-al lui Dughin, a numit-o pe Dughina „o războinică”.

„Din cauza morții ei, cu siguranță vom câștiga acest război”, a spus el. „Ea a vrut asta. Ea a trăit pentru asta.”

Putin i-a conferit luni, post-mortem, Dughinei o medalie de stat, Ordinul Curajului, care a fost înmânată tatălui ei la memorial.

Oficialii ucraineni au negat orice implicare în uciderea lui Dughina.

„Cu siguranță nu am avut nimic de-a face cu asta”, a declarat Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, duminică la televiziunea ucraineană.

Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Ucrainei, a declarat anterior că agenția sa nu va comenta acuzațiile Rusiei. Cu toate acestea, Iusov a remarcat că „procesul de distrugere internă a „Russki Mir”-  „lumea rusă” a început” și a adăugat că „lumea rusă se va mânca și se va devora din interior”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite