Moscova răspunde în cazul Skripal. Un diplomat român a fost expulzat din Rusia. Britanicii îşi reduc din nou personalul diplomatic din teritoriul rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul rus de Externe a început să ia măsuri de retorsiune împotriva statelor care au decis expulzări de diplomaţi ruşi în cadrul afacerii Skripal. Un diplomat român a fost expulzat vineri din Rusia, după ce România a anunţat luni o astfel de măsură.

România a anunţat că un diplomat rus va fi expulzat, prin urmare, va avea, la rândul său, un diplomat expulzat de Moscova. Informaţia a fost confirmată şi de MAE român, potrivit Digi 24.

Ambasadori ai statelor membre UE, printre care Franţa, Germania, Italia şi Polonia, au fost chemaţi la sediul Ministerului rus de Externe, unde au primit note de protest şi măsurile de răspuns ale Rusiei în cazul Skripal.

Ambasadoarea Olandei, Renée Jones-Bos, a anunţat la ieşirea din sediul diplomaţiei ruse că doi dintre colegii săi vor părăsi Rusia. Este o măsură echivalentă cu cea anunţată de Olanda în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei lituaniene a anunţat la rândul ei că trei dintre colegii săi au fost înştiinţaţi să plece din Rusia.

Şi România s-a solidarizat cu Marea Britanie în cazul Skripal şi a expulzat un diplomat rus. Vineri, un diplomat român a fost convocat la sediul MAE rus, potrivit agenţiei de presă Agerpres.

De fapt, ministrul rus de Externe Seghei Lavrov a subliniat joi că Moscova va expulza acelaşi număr de diplomaţi pentru fiecare ţară în parte.

Pe de altă parte, Ministerul rus de Externe a dispus ca Marea Britanie să-şi reducă numărul diplomaţilor la Moscova la nivelul celor pe care Rusia îl are la Londra, trăgând astfel o nouă salvă în războiul diplomatic dintre cele două ţări.

Potrivit MAE rus, ambasadorul britanic în Rusia a fost convocat pentru înmânarea unei note de protest faţă de „acţiunile provocatoare şi fără fundament ale Marii Britanii, care a instigat la expulzarea unor diplomaţi ruşi din diverse ţări fără niciun motiv“, transmite agenţia de presă The Associated Press (AP), citată de news.ro.

Cel puţin 25 de ţări - între care Statele Unite, numeroase state membre UE şi NATO - au expulzat peste 150 de diplomaţi ruşi săptămâna aceasta, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în legătură cu otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, după ce Londra a acuzat Moscova că este „vinovată“ în acest caz.

Moscova respinge orice implicare în otrăvirea pe teritoriul britanic a fostului angajat al GRU şi colaborator al MI5.

Reducerea prezenţei diplomatice britanice la Moscova, dispusă de Guvernul rus, este „regretabilă“, însă a fost anticipată, au reacţionat vineri oficiali britanici, potrivit AP şi news.ro.

Măsura adoptată de Rusia „nu schimbă faptele“, a subliniat Foreign Office într-un comunicat de presă, vineri, referindu-se la otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale cu Noviciok, un agent neurotoxic dezvoltat de sovietici şi moştenit de ruşi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite