Kremlinul se aştepta ca mai mulţi refugiaţi ucraineni să intre în Rusia, dar au preferat Vestul. Moscova a cheltuit doar o zecime din bugetul estimat pentru refugiaţi

0
0
FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Rusia a cheltuit o zecime din bugetul estimat pentru refugiaţii ucraineni deoarece unele locuri de cazare de urgenţă rămân goale, potrivit datelor privind achiziţiile publice. „Cifrele oficiale spun că peste 1 milion de refugiaţi au intrat în Rusia, dar nu simţim asta”, a declarat deputata Yelena Rusakova, care s-a oferit voluntară pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni, pentru The Moscow Times Russian Service.

Centrele pentru refugiaţi din nord-vestul regiunii Novgorod au rămas goale, în timp ce locurile din regiunile Ryazan şi Nijni Novgorod, la est de Moscova, sunt pe cale să se ocupe. 

Datele privind achiziţiile arată că Rusia a cheltuit în perioada 12 martie - 1 mai, 776 de milioane de ruble (11,4 milioane de dolari),  în loc de cele 7 miliarde de ruble (103 milioane de dolari) alocate pentru găzduirea a 95.000 de refugiaţi ucraineni, potrivit The Moscow Times. 

Activiştii au spus că cei mai mulţi ucraineni părăsesc centrele de cazare temporară ale Rusiei în încercarea de a călători în Europa sau în vestul Ucrainei. Câţiva ucraineni dintr-un centru pentru refugiaţi din Voronej au spus recent că au venit în Rusia pentru că era mai aproape decât Europa.

Analistul politic Konstantin Kalachev a spus că Moscova „a supraestimat atractivitatea ţării” chiar şi pentru ucrainenii vorbitori de limbă rusă care fug de război.

„Chiar şi cei care simpatizau Rusia par să fie dezamăgiţi de operaţiunea specială”, a spus el.

ONU estimează că invazia Ucrainei de către Rusia a forţat peste 5,5 milioane de ucraineni să părăsească ţara, aproape 3 milioane trecând în Polonia.

Peste 800.000 de ucraineni au fugit în România, 500.000 în Ungaria şi 400.000 în Republica Moldova. 

Ministerul rus al Apărării a susţinut pe 30 aprilie că 1.062.692 de persoane au fost „evacuate” în Rusia din Ucraina şi din republicile pro-Moscova din sud-estul ţării. 

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite