SUA, despre arestările din Rusia: Un afront la adresa valorilor democratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Statele Unite au condamnat arestarea a sute de manifestanţi în Rusia, numind acţiunea un afront la adresa valorilor democratice, relatează Reuters.

„Cerem Guvernului Rusiei să elibereze imediat toţi manifestanţii paşnici“, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Mark Toner într-un comunicat, adăugând că Washingtonul este „tulburat“ să afle de arestarea unuia dintre liderii opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.

Duminică, Poliţia rusă a reţinut 17 persoane care lucrează pentru o fundaţie anticorupţie condusă de Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al activistului de opoziţie.

„Şaptesprezece membri ai Fundaţiei au fost reţinuţi de poliţia la biroul Fundaţiei, unde transmiteam online protestul de astăzi (duminică - n. red.). Suntem acuzaţi pentru sfidarea poliţiei“, a explicat purtătorul de cuvânt.

Anterior, forţele de ordine l-au reţinut pe Navalnîi la un miting neautorizat din Moscova.

Mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta în marile oraşe ale ţării, din Vladivostok şi până la Moscova.

De asemenea, au existat ciocniri izolate între forţele de ordine şi protestatarii care scandau „Rusia va fi liberă!“ şi „Ruşine!“.

Autorităţile ruse au precizat că aproximativ 7.000 de persoane au participat la demonstaţia anticorupţie de pe străzile Moscovei. Însă numărul real al protestatarilor ar putea să fie mult mai mare prin comparaţie cu datele prezentate de poliţie. Mulţiumea s-a întins de la un capăt la celălalt al străzii Tverşkaia.

Aproximativ 130 de persoane au fost arestate doar la demonstraţia anticorupţie din Moscova, iar zeci de oameni au fost reţinuţi în alte oraşe ale ţării.

Aceste proteste par să reprezinte o revărsare coordonată a resentimentelor politice, asemănătoare cu demonstraţiile masive care au cuprins în perioada 2011-2013 Rusia.

De asemenea, protestatarii au încercat să atragă atenţia asupra acuzaţiilor lansate de Fundaţia Anticorupţie Navalnîi. Organizaţia liderului opoziţiei  susţine că premierul rus are o colecţie însemnată de vile, iahturi şi podgorii. Dimitri Medvedev deţine inclusiv o casă pentru creşterea raţelor, iar protestatarii au ridicat pancarte cu raţe pe străzile Moscovei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite