Interpol a încetat urmărirea lui Evgheni Prigojin, zis şi „bucătarul lui Putin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Prigojin, supranumit bucatarul lui Putin
Evgheni Prigojin, supranumit bucatarul lui Putin

Interpol-ul a încetat urmărirea omului de afaceri Evgheni Prigojin în cazul ingerinţelor în alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Anunţul a fost făcut de compania Concord, firma pe care o deţine influentul omul de afaceri apropiat Kremlinului.

Firma Concord a anunţat că a primit o notificare de la Interpol, potrivit căreia persecuţia internaţională s-a încheiat pe 28 august, după închiderea în instanţa americană a dosarului privind ingerinţa în alegerile din Statele Unite.

 Prigojin şi societatea sa Concord au fost inculpaţi în Statele Unite de amestec în alegerile prezidenţiale americane, în februarie 2018, după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller. Ancheta a scos la iveală legăturile lui Prigojin cu o fabrică de troli cu sediul la Sankt-Petersburg, găsită la originea mai multor campanii de destabilizare şi de propagandă pe reţelele de socializare, între care şi cea vizând alegerile din 2016 din Statele Unite. Omul de afaceri a fost acuzat şi de legături cu grupul Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia şi mai multe ţări din Africa.

În luna martie curent, justiţia americană a închis însă dosarul. Într-un comunicat, Departamentul american al Justiţiei anunţa că a încetat urmărirea penală deoarece „societatea rusească Concord este absentă în Statele Unite şi, în caz de condamnare, nu poate fi expusă unei pedepse semnificative, fapt ce nu favorizează nici interesele justiţiei, nici securitatea naţiunii”. Prigojin susţine că decizia instanţei americane arată că toate acuzaţiile împotriva sa sunt false.

Moscova a negat întotdeauna categoric acuzaţiile de ingerinţă în treburile altor state.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite